Montažni objekt je postavljen po arhitekturni zasnovi Gregorja Reichenberga (Reichenberg Arhitektura), soavtorjev Saša Reka in Bogdana Reichenberga. Foto: Zavod Maribor 2012
Montažni objekt je postavljen po arhitekturni zasnovi Gregorja Reichenberga (Reichenberg Arhitektura), soavtorjev Saša Reka in Bogdana Reichenberga. Foto: Zavod Maribor 2012
Socialno noto poudarja sodelovanje z društvom Projekt Človek, ki z ustvarjalnim pristopom iz odvečnih predmetov, zastarelih idej in preživelih prepričanj ustvarja serijo unikatnih izdelanih predmetov za vsakdanjo rabo. Tako so bivši odvisniki dobili delo in odslužene transparente EPK predelali v reciklirane nakupovalne vrečke. Foto: Zavod Maribor 2012
Info točka EPK Maribor 2012

Hkrati zavod uradno odpira še Info točko na Mestnem trgu v Ljubljani, namen obeh pa je informiranje domačih in tujih gostov o programu ter prodaja vstopnic in promocijskih izdelkov.

Mariborska Info točka je svoje mesto dobila v nekdanjem Razstavnem salonu Rotovž na Trgu Leona Štuklja, ki je v lasti Mestne občine Maribor, a ga je ta za potrebe EPK za leto 2012 dala v uporabo zavodu Maribor 2012.

Začasni montažni objekt deloma posega tudi na osrednji mariborski trg. Kot je povedal mariborski podžupan Tomaž Kancler, je postavljen po arhitekturni zasnovi Gregorja Reichenberga, soavtorjev Saša Reka in Bogdana Reichenberga, ki je zmagala na anonimnem, enostopenjskem arhitekturnem natečaju. Slednjega je razpisalo Društvo arhitektov Maribor, nanj pa so bili vabljeni arhitekturni biroji iz Maribora in partnerskih mest EPK.

V obeh Info točkah bodo informatorji goste seznanjali s programom EPK, prodajali vstopnice za prireditve in promocijske izdelke. Slednji prenašajo zgodbe, vezane na celoten projekt in na programske sklope EPK, na zgodovino mesta Maribor in partnerskih mest ter ljudi, ki so v njih živeli. Na voljo bodo še artikli partnerjev, sodelujočih v projektu, in izdelki, posebej izdelani za EPK.

Info točka bo odprta vse dni v tednu med 10. in 19. uro, izjema bo le nekoliko skrajšan praznični delovni čas. V okviru mariborske bo zaživel tudi centralni klicni center, ki bo omogočal pridobivanje informacij o programu EPK.

Info točka prerašča v prireditveni prostor
Del prostora mariborske točke, imenovan Salon EPK, pa bo namenjen tudi izvedbi programa. Tako bo galerijska klet namenjena predstavitvi več razstav pri projektu Kulturne ambasade. V drugi polovici leta bo prizorišče za razstave uporabljal tudi programski sklop EPK Ključi mesta, ki ima prav tako predvideni dve razstavi.

Po zaostritvah zadnjih dni zdaj bolj optimistične izjave
Tudi na odprtju se vodstvo zavoda Maribor 2012 ni uspelo izogniti aktualnim finančnim tegobam, za katere pa sta tako direktorica Suzana Žilič Fišer kot tudi programski direktor Mitja Čander optimistično prepričana, da bodo do konca leta rešeni. Predsednik sveta zavoda je pretekli teden postavil rok do 23. decembra, ko pričakuje, da bo Mestna občina Maribor in partnerske občine zavodu izplačale dolgovani denar, sicer je napovedal odstop.

"V zadnjih dneh potekajo zelo intenzivni pogovori in odločitve. Po mojih informacijah je MOM pripravljena stopiti v način financiranja s strani ministrstva za kulturo neposredno do našega zavoda. Ob tem smo dobili tudi zagotovila, da bodo vsa sredstva v tem letu za zavod poravnana. Nekaj delovnih dni je še in upam, da obljube držijo," je dejala Žilič Fišerjeva.

Info točka EPK Maribor 2012