Günther Schaefer med nedavnim obnavljanjem svojega dela na Berlinskem zidu. Foto: EPA
Günther Schaefer med nedavnim obnavljanjem svojega dela na Berlinskem zidu. Foto: EPA
Günther Schaefer
Pred vnovično obnovitvijo so policisti in gasilci antisemitske parole sprva prekrili s ponjavo. Foto: EPA

Schaeferjevo delo, ki nosi naslov Domovina, prikazuje izraelsko zastavo, naslikano prek nemške zastave, ki služi kot ozadje. Pred kratkim je bila slikarija ponovno prekrita s sovražnimi napisi, ki so jih po odkritju policisti in gasilci sprva prekrili s ponjavo, pozneje pa je umetnik svoje delo spet obnovil. Po poročanju berlinske policije so posredovali tudi organi državne varnosti, vendar niso podali nobene izjave za javnost.

Delo Güntherja Schaeferja je eno tistih, ki so nastala že leta 1990 na ohranjenih ostankih berlinskega zidu, ki so tudi zaradi poslikanosti ena glavnih turističnih atrakcij tega nekdaj razdeljenega mesta.

Pogosto tudi povsem navaden vandalizem
Večina poškodb Schaeferjeve poslikave je sicer res delo neonacistov, rasistov ali religiozno motiviranih fanatikov. "Vendar obstaja tudi navaden vandalizem," je dejal. Tudi levo usmerjeni so se že znesli nad njegovim delom. "Njih pa je zmotil naslov dela, se pravi Domovina." Vendar je dodal še, da je skozi čas deležen tudi veliko pozitivnih odzivov, zlasti mlajše generacije.

Ob tem nemški mediji poročajo še, da je bila prejšnji teden skupina Judov ob Makabejskih igrah v Berlinu deležna obkladanja z antisemitskimi parolami. Gre za judovski športni dogodek, ki poteka na mednarodni ravni, prvič pa je bil organiziran leta 1932. Igre letos prvič potekajo v Nemčiji.

Nekaj utrinkov z East Side Gallery si lahko ogledate v spodnji galeriji.