Foto:
Foto:

Na mednarodni dan žena je na "biseksualnem, bilingvističnem" performansu "bridgeland zwei" nastopila Berlinčanka Bridge Markland, ki družbeno-kritično uprizarja ženske in moške vloge.

Na svoj način pa o slednjih govori tudi dokumentarna fotografska razstava Balkanski kralji preobleke Nade Žgank, Del LaGracea Volcana in Iztoka Dimica. Fotografije žensk v moških preoblekah so na ogled v klubu Monokel.

Na petih Rdečih zorah med 8. in 12. marcem se bodo udeleženke in soustvarjalke festivala predstavljale občinstvu na koncertih, razstavah, predstavah, performansih, umetniških videofilmih, predstavitvah in predavanjih.

Gledališko dejavnost bosta med drugimi zastopali slovenska zasedb Meštirix s futuristično eksistencialno komedijo v nadaljevanjih in zasedba Špohtl girlz; igralki se v predstavi preizkušata v poklicu slikopleskarstva.

V Metelkova mestu bo festival mogoče spremljati še v galeriji Alkatraz in klubu Gromka. Med nastopajočimi velja opozoriti na japonski glasbenici z imenom Jumi Jumi, ki v svojih nastopih združujeta pop s punkom, medtem ko švicarska glasbenica Violetta Beauregarde muzicira na otroški tastaturi. Glasbenica se tako norčuje iz nekaterih izvajalcev elektronske glasbe, ki sami sebe imenujejo "avantgarda".

Filmski program pod naslovom Njena zgodba v Menzi pri koritu bo predstavljal žensko kot vsestransko filmsko ustvarjalko. Imel bo dva dela; v prvem bodo predstavljeni kratki filmi, ki so bili uvrščeni v tekmovalni program festivala kratkega filma v francoskem Clermont-Ferrandu, drugi del pa bo posvečen filmu Ankina zgodba (1954), ki je v režiji Vladimirja Pogačiča nastal po istoimenskem romanu Iva Andriča.

Izvorno Rdeče zore predstavljajo avtohtono žensko ustvarjalnost AKC-ja Metelkove mesta, teži pa tudi k mednarodni udeležbi umetnic in aktivistk. Festival bo potekal še v novogoriški Mostovni in sežanski Podlagi.