Turk je v Odmevih poudaril, da bo del težav, ki jih prinaša kriza, čutil tudi javni sektor. Foto:
Turk je v Odmevih poudaril, da bo del težav, ki jih prinaša kriza, čutil tudi javni sektor. Foto:
Kulturniki opozarjajo: "Ne prehitro in ne nepremišljeno"

Poudaril je, da se glede ukinitve Javne agencije za knjigo in Slovenskega filmskega centra še srečuje z deležniki, a dodal, da agencija svojih ciljev ni dosegla.

"JAK ne more biti sveta krava"
Javno agencijo za knjigo (JAK) je sicer ustanovila vlada Janeza Janše v mandatu 2004-2008, a je minister Turk dejal, da zaradi tega še ne more biti sveta krava oz. izgovor, da na tem področju ne bi smelo biti sprememb.

"Agencija za knjigo je bila ustanovljena z določenimi nameni, vseh teh ciljev pa ni dosegla. Predvsem če govorimo o agencijah, ki so zunaj ministrstva, potem bi pričakovali, da bodo tam združevali sredstva, ki pridejo iz drugih virov, iz zasebnih in davkoplačevalskih virov. To se ni zgodilo. Oba, agencija in sklad, sta posrednik davkoplačevalskega denarja nekemu področju in za čisto vsa druga področja to že počne ministrstvo," je dejal minister v pogovoru s Slavkom Bobovnikom v Odmevih.

Pomembnejši od agencije sami filmi?
Dodal je še, da rezultati na področju knjig niso drugačni, kot so bili pred ustanovitvijo agencije, kinematografija neke države pa "se ne postavlja s tem, kakšne organizacije ima, ampak kakšne filme snema in kako so ti filmi v svetu uspešni".

Na vprašanje, ali to, če se odločitev o ukinitvi agencije in centra izkaže za slabo, pomeni napoved njegovega odstopa, je Turk odgovoril, da bi to lahko bila. Kot je poudaril, je kot minister odgovoren za to, da bo sistem deloval, prihranki pa so jasni.

"Učitelji bodo imeli plače"
Turk je še poudaril, da bo del težav, ki jih prinaša kriza, čutil tudi javni sektor. Ob tem se je dotaknil tudi izobraževanja in zagotovil, da bodo učitelji plače prejeli. Ali bodo te nižje kot zdaj, pa je odvisno od tega, za kakšno varčevanje se bodo odločili.

Hkrati je zagotovil, da tudi sam pričakuje, da bo varčevanje potekalo na vseh segmentih, ne le pri plačah, kar poudarjajo tudi sindikati.

Kulturniki opozarjajo: "Ne prehitro in ne nepremišljeno"