V letu 2012 bodo v okviru Projekta ob 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča potekali dogodki in prireditve s številnih področij. V sklopu Adamičeva pomlad 2012, ki je del EPK-ja, so vse godbe povabljene, da na svojem nastopu v prvi polovici leta 2012 izvedejo vsaj eno skladbo Bojana Adamiča.  Tudi dan godbeništva, ki bo potekal 27. in 28. oktobra 2012 v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) in dvorani Union v Mariboru, bo namenjen simpoziju na temo Adamičevega dela in življenja, razstavi, koncertnim nastopom pihalnih orkestrov, slavnostnemu koncertu in slavnostni seji predsedstva Združenja slovenskih godb. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V letu 2012 bodo v okviru Projekta ob 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča potekali dogodki in prireditve s številnih področij. V sklopu Adamičeva pomlad 2012, ki je del EPK-ja, so vse godbe povabljene, da na svojem nastopu v prvi polovici leta 2012 izvedejo vsaj eno skladbo Bojana Adamiča. Tudi dan godbeništva, ki bo potekal 27. in 28. oktobra 2012 v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) in dvorani Union v Mariboru, bo namenjen simpoziju na temo Adamičevega dela in življenja, razstavi, koncertnim nastopom pihalnih orkestrov, slavnostnemu koncertu in slavnostni seji predsedstva Združenja slovenskih godb. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Literarni festival Urška
Literarni festival Urška za uveljavljajoče se avtorje bo združil različne umetniške prakse – literaturo, glasbo, likovno umetnost, ples, gledališče in film – v Slovenj Gradcu in partnerskih mestih ter v Berlinu in Sarajevu. Oktobra 2012 bodo v Slovenj Gradcu v galeriji, kulturnem domu, mestni kavarni, mladinskem centru, knjigarni, čajnici in drugih prizoriščih nastopili izbrani avtorji z literarnega natečaja, najboljši gledališki, glasbeni in plesni interpreti njihovih besedil ter gostujoči avtorji iz različnih evropskih držav. Foto: Spletna stran EPK

Direktor JSKD-ja Igor Teršar je na tiskovni konferenci povedal, da bo v projektih EPK-ja sodelovala petina vseh slovenskih kulturnih društev in skupin, ki jih je pri nas več kot 5.000, združujejo pa prek 100 tisoč članov.

Negotovi položaj ljubiteljskih društev
JSKD se v kulturno prestolnico vključuje s projektom Harmonije, v katerem bodo skupaj z Zvezo kulturnih društev Slovenije skozi vse leto pripravili 120 prireditev na področju vokalne, instrumentalne, likovne in folklorne dejavnosti izbranih ljubiteljskih društev.

Zavod Maribor 2012 bo za projekte JSKD-ja letos namenil slabih 300 tisoč evrov. Predsednik Zveze kulturnih društev Maribor Franci Pivec je poudaril, da so ljubiteljska društva v kriznih časih v zelo negotovem položaju, še posebej v Mariboru, kjer jim občina dolguje sredstva še za lansko leto.

Prestižni pevski zbori v Mariboru
Del EPK-ja bo tudi mednarodni festival mlade literature Urška, ki se bo bolj povezoval s filmom, glasbo, gledališčem in likovno umetnostjo, njegov vrhunec pa bo oktobra z razglasitvijo zmagovalca literarnega natečaja v Slovenj Gradcu. Aprila bo v Mariboru finale zmagovalcev za Veliko nagrado Evrope 2012, prestižno nagrado na področju zborovskega petja, za katero se lahko vsako leto poteguje le od pet do šest najboljših zborov z vseh celin. Letos bo finale prvič potekal v Sloveniji, za nagrado pa se bodo potegovali zbori iz Ukrajine, Švedske, Filipinov in Japonske.

Med januarjem in julijem bo ob stoletnici rojstva skladatelja Bojana Adamiča v projektu Adamičeva pomlad sodelovalo 210 godb. Na Ptuju bo festival godb in medgeneracijski projekt P.U.S.T., v Velenju pa mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju, mednarodni festival otroških in plesnih skupin Pika miga in mednarodna konferenca plesne pedagogike. V program EPK-ja sodijo tudi delavnica Pisati ples z Jonathanom Burrowsom, Plesni izzivi na fronti v Murski Soboti in skoraj vsakodnevne prireditve v Literarni hiši Maribor.