Film Acasa, moj dom, v katerem režiser Radu Ciorniciuc prikaže standarden, v vseh okoljih poznan odnos večine do marginalizirane manjšine. Foto: Imdb/zajem zaslona
Film Acasa, moj dom, v katerem režiser Radu Ciorniciuc prikaže standarden, v vseh okoljih poznan odnos večine do marginalizirane manjšine. Foto: Imdb/zajem zaslona
Kaj prinaša letošnji virtualni Festival dokumentarnega filma?

Za nagrado Amnesty International Slovenije se bo potegovalo pet filmov o aktualnih temah, ki so relevantne tudi za slovenski prostor.

"Dvajset celovečernih dokumentarcev ter peščica kratkih bo skušalo aktualne stvari doma in po svetu postaviti v kontekst," je ob festivalu zapisal vodja filmskega programa v Cankarjevem domu Simon Popek.

Filme na temo človekovih pravic, ki se potegujejo za nagrado, je predstavil na nedavni spletni novinarski konferenci.

Tokrat spletna edicija

Kot so sporočili iz Cankarjevega doma, bo festival mogoče spremljati na platformi Cinesquare.net na območju Slovenije. Pogovori z režiserji in drugimi filmskimi ustvarjalci ter pomembnimi sogovorniki o temah, ki jih predstavlja letošnji izbor filmov, bodo med festivalom na ogled na družbenih omrežjih Cankarjevega doma ter v okviru radijskega programa Val 202 kot medijskega partnerja.

Zgodbe žensk in zgodovine prostora
Ameriški dokumentarec Nasmeh Helen Keller v režiji Johna Gianvita prinaša portret premalo poznane, od mladosti gluhe in slepe ameriške aktivistke, goreče zagovornice socialističnih idealov in ženskih pravic.

Dokumentarec Primer spolne zlorabe v režiji Alison Kuhn "v odrsko mizansceno postavi pet žensk, ki so bile ‒ enako kot tudi režiserka ‒ med avdicijo za film spolno zmanipulirane in zlorabljene".

Nemesis Thomasa Imbacha predstavlja dokument sedem let trajajočega podiranja več kot sto let stare železniške postaje in gradnjo sodobnega zapora s policijsko postajo v središču Züricha.

Ustvarjanje filma Playing Man. Foto: Zavod Nosorogi
Ustvarjanje filma Playing Man. Foto: Zavod Nosorogi

Manjšine in vprašanje spola
V tekmovalnem programu bosta prikazana še na festivalih uspešni film Acasa, moj dom, v katerem režiser Radu Ciorniciuc prikaže standarden, v vseh okoljih poznan odnos večine do marginalizirane manjšine, in Punčka v režiji Sebastiena Lifshitza, ki predstavi zgodbo osemletne deklice Sashe, rojene v fantovskem telesu. Film pokaže, da družba vprašanje spola še vedno dojema črno-belo.

Poklon delu Ivanišina
Filme bo ocenjevala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo direktorica Slovenskega filmskega centa Nataša Bučar, eden izmed prvih članov društva Amnesty International Slovenije in direktor British Councila v Sloveniji Dragan Barbutovski in generalna sekretarka Amnesty International Kanade Ketty Nivyabandi.

Festival bo filme prikazal še v sekcijah Aktualni, družbenokritični, Miti, ikone, mediji ter Intimni in globalni portreti. Sekcijo Posvečeno so tokrat namenili letošnjemu nagrajencu Prešernovega sklada Ivanišinu, čigar filmi so po oceni Popka "majhne, iskrene, brezčasne mojstrovine o dinamiki med ljudmi, različnih folklorah, kulturah in običajih".

Na ogled bo tako izbor njegovih kratkih in srednjemetražnih filmov kot tudi odmevni filmi Karpopotnik in Playing Man ter Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, ki ga je režiral z Rajkom Grlićem.