Četverica predavateljev, ki bodo osvetlili svoje življenje. Foto: Arhiv Festivala gorniškega filma
Četverica predavateljev, ki bodo osvetlili svoje življenje. Foto: Arhiv Festivala gorniškega filma
false
Filmi prinašajo vpoglede v različne vidike življenja z gorami, od alpinističnih podvigov do raziskovanja življenja lisičjih mladičev. Foto: Arhiv Festivala gorniškega filma

Festival se bo jutri začel z nepalskim dokumentarnim filmom Potres v Nepalu: junaki in čudeži ter dvema nagrajenima alpinističnima filmoma Prvi vzpon na vzhodni vrh Kunyan Chhish in Meru, ki osvetljuje osvojitev tehnično zahtevnega in nevarnega vrha v Himalaji, na katerega predtem še ni stopil človek.

Skupno bo na ogled 46 filmov: v kategoriji alpinizem in plezanje po 11 filmov, v kategorijah gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura pa po 12 filmov. Festival bodo obogatila še predavanja štirih izjemnih posameznikov: britanske mojstrice tradicionalnega plezanja Hazel Findlay, ki je kot prva ženska preplezala smer z oceno E9, slovenskega športnoplezalnega asa Domna Škofica, legendarnega ameriškega alpinista Jacka Tackla in avstrijskega alpinista Kurta Diembergerja, edinega še živečega prvopristopnika na Broad Peak in Daulagiri.

Žirijo, ki bo ocenjevala filme, letos sestavljajo namestnica direktorja gorniškega festivala v Tatrah in podpredsednica Mednarodne zveze gorniškega filma Gabriela Kühn, že omenjeni Jack Tackle in Marko Brdnik.

V devetih letih 35.000 gledalcev
Na festivalu je bilo v prvih devetih letih na ogled okoli 400 filmov, ki si jih je ogledalo okoli 35.000 gledalcev. Lani je glavno nagrado mesta Domžale prejel ameriški film Metanoia – preobrazba Jeffa Lowa, najboljši alpinistični film je bil Vstaja v Dolini (ZDA), najboljši plezalni Odrešitev: zgodba Jamesa Pearsona (Velika Britanija), najboljši film o gorah, športu in avanturi nemško-novozelandski Podzemna povezava – pot v neznano ter najboljši film o gorski naravi in kulturi Ostal boš kmet (Nemčija).