Ekipa filma Angeli in demoni ni smela snemati v rimskih cerkvah in njihovi okolici, zato se je znašla na drugačen način. Foto: Kolosej
Ekipa filma Angeli in demoni ni smela snemati v rimskih cerkvah in njihovi okolici, zato se je znašla na drugačen način. Foto: Kolosej
Angeli in demoni
Če se je Langdon v Da Vincijevi šifri potepal predvsem po Parizu, ga je zgodba Angelov in demonov popeljala v Rim in Vatikan. Foto: Kolosej

Snemalci filmske ekipe filma so v Vatikanu posneli več kot 250.000 fotografij in ure videoposnetkov, s pomočjo katerih so nato rekonstruirali glavna prizorišča filma. Za 'skrivno snemanje' so se odločili po tem, ko je Vatikan prepovedal snemanje Brownove zgodbe v rimskih cerkvah in drugih lokacijah, poroča Guardian.

Skupina si je tako za digitalno poustvarjanje lokacij pomagala z nedovoljeno pridobljenimi posnetki kompleksov, kolonad, fontan, ki se nahajajo znotraj trga sv. Petra. "Prepoved snemanja nam je zelo otežila delo, saj nismo mogli opraviti predogleda, ki je nujno potreben za rekonstrukcijo prizorišč. Tako smo več tednov pošiljali skupino ljudi, ki se je pomešala med turiste in posnela na tisoče fotografij in videoposnetkov," je za italijansko filmsko revijo Ciak povedal Ryan Cook, zadolžen za posebne učinke.

Ime Dan Brown je zadostovalo za prepoved
Filmska ekipa je prepričana, da je bil takšen postopek nujno potreben, če so želeli končati film. Še od Da Vinicjeve šifre nepomirjeni vrh Katoliške cerkve je prepovedal snemanje okoli katere koli izmed rimskih cerkva. Marco Fibbi, predstavnik rimske škofije, je takrat povedal: "Običajno preberemo scenarij, a tokrat to ni bilo potrebno. Ime Dan Brown je zadostovalo."

Ron Howard, režiser filma Angeli in demoni, ki je posnet po istoimenski knjigi Dana Browna, je že v decembrskem intervjuju za ameriški TV-šov Shootout namignil, da je bila njegova skupina primorana v neobičajne ukrepe. "Uradno nismo snemali v Vatikanu. A obstajajo tudi zelo majhne kamere," je pojasnil.

Dobra dva tedna do premiere
V vlogi profesorja Langdona v Angelih in demonih znova nastopa Tom Hanks, poleg njega pa še Ayelet Zurer, Ewan McGregor, Stellan Skarsgard, David Pasquesi, Victor Alfieri in Cosimo Fusco. Langdon uporablja tokrat svoje znanje za razkrinkanje skrite bratoviščine Iluminati, ki se želi maščevati Vatikanu. Premierno bodo film tako v britanskih in slovenskih kinematografih predvajali 14. maja.

M. K.