Prizor iz filma Razredni sovražnik. Foto: Triglav film
Prizor iz filma Razredni sovražnik. Foto: Triglav film

Odziv je bil izjemen. Evropa je v nekem krču, mi smo zajahali ta val.

Rok Biček o prejemu nagrade kritikov
Igor Samobor v vlogi nepriljubljenega profesorja. Foto: Triglav film

Film je zelo intenzivna drama, ki se dotakne občutljivih tem, kot sta vzgoja in odraščanje, ki potekata v kompleksnem okolju šolskega prostora.

utemeljitev selektorjev 28. beneškega tedna kritike
Zoran, moj nečak idiot
Zoran, moj nečak idiot pa je tudi prejemnik nagrade občinstva v sekciji Teden kritike (RaroVideo Audience Award) v znesku pet tisoč evrov. V filmu nastopa močna slovenska avtorska zasedba, od avtorjev scenografije, do kostumografije in tudi igralcev, saj je v glavni vlogi Zorana nastopil Rok Prašnikar, v glavni ženski vlogi Marjuta Slamič, v epizodnih vlogah pa Peter Musevski in Jan Cvitkovič.

"Celotna ekipa je izjemno vesela, gre za potrditev našega dela in upamo, da nam bo to pomagalo priti do naslednjega projekta," je za MMC dejal Rok Biček, ki je s prvencem Razredni sovražnik prejel nagrado Združenja evropskih in sredozemskih kritikov na beneškem filmskem festivalu.

Bička smo ujeli ravno, preden se je z ekipo v Benetkah odpravil na podelitev nagrade občinstva, ki jo je prejela slovenska koprodukcija Zoran, moj nečak idiot. "Povabili so

nas, da se udeležimo podelitve, saj je bil naš film pri gledalcih zelo tesno za zmagovalcem, zato bo tudi dobil posebno omembo," je dejal Biček.

Ves čas festivala je za film Razredni sovražnik veljalo izredno zanimanje, zato je ekipa, kot pravi Biček, dala številne intervjuje in imela številne sestanke. "Številni novinarji so nam povedali, da je to zgodba mlade generacije, ki presega slovenski okvir, z njo se poistoveti veliko držav."

Nagrado Združenja evropskih in sredozemskih kritikov so tokrat na beneškem festivalu podelili prvič; sestavljali so jo Dubravka Lakić (Srbija), Eva af Geijerstam (Švedska), Ninos Mikelides (Grčija), Nenad Dukić (Srbija) in Zlatko Vidacković (Hrvaška).
Leve se deli šele jutri
Razredni sovražnik sicer na beneškem festivalu tekmuje tudi za nagrado lev prihodnosti (za najboljši prvenec na festivalu) in za uradno nagrado beneškega tedna kritike za najboljši film. Na te odločitve bo treba počakati do jutri.

Mladi novomeški režiser je že z uvrstitvijo med šest prvencev v programu mednarodnega tedna kritikov poskrbel za odmevno sodelovanje slovenskega filma, nagrada kritikov pa bo le še pika na i že sicer izvrstnim kritikam.

"Glede na odziv selektorjev z najpomembnejših svetovnih festivalov po projekciji filma na letošnjem canskem filmskem marketu sem vedel, da lahko zelo kmalu pričakujem vabilo enega izmed njih. In Benetke so bile prve in tudi naš film je bil njihov prvi, ki so ga vključili v letošnji izbor šestih prvencev z vsega sveta," je že julija ob uvrstitvi v program beneškega festivala za MMC dejal Rok Biček.

Scenarij za film so na osnovi resničnih dogodkov napisali Nejc Gazvoda, Rok Biček in Janez Lapajne. Film je posnet po resničnih dogodkih, ki jih je režiser doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zadnjega letnika naredila samomor. Temu je spontano sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem. "V teh ekstremnih situacijah se v zgodbi prikazuje prepad med dvema zelo različnima generacijama, ki ga je osebna tragedija le še poglobila."

V glavnih vlogah so nastopili Igor Samobor in devet srednješolcev: Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski, Doroteja Nadrah, Špela Novak, Pia Korbar, Dan Mrevlje, Jan Vrhovnik, Kangjing Qiu. V stranskih vlogah so nastopili še Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil in drugi.

Nagrajena tudi koprodukcija Zoran, moj nečak idiot
Italijanski film Zoran moj nečak idiot (Zoran, il mio nipote scemo) je tudi prejemnik nagrade občinstva v sekciji Teden kritike (RaroVideo Audience Award) v znesku pet tisoč evrov. V prvencu režiserja Mattea Oleotta nastopa zelo močna slovenska avtorska ekipa. Za scenografijo je poskrbel Vasja Kokalj, za kostume Emil Cerar, masko je urejala Talija Ivančič. Glavni producent filma je Igor Prinčič za Transmedio, slovenski koproducent je Staragara.

Odziv je bil izjemen. Evropa je v nekem krču, mi smo zajahali ta val.

Rok Biček o prejemu nagrade kritikov

Film je zelo intenzivna drama, ki se dotakne občutljivih tem, kot sta vzgoja in odraščanje, ki potekata v kompleksnem okolju šolskega prostora.

utemeljitev selektorjev 28. beneškega tedna kritike