Tricia Tuttle bo prevzela vodenje Berlinala po prihodnjem filmskem festivalu, ki bo potekal od 15. do 25. februarja 2024 in bo zadnji, ki bo pod dvojnim vodstvom: Nizozemke Mariette Rissenbeek in Italijana Carla Chatriana. Foto: Reuters
Tricia Tuttle bo prevzela vodenje Berlinala po prihodnjem filmskem festivalu, ki bo potekal od 15. do 25. februarja 2024 in bo zadnji, ki bo pod dvojnim vodstvom: Nizozemke Mariette Rissenbeek in Italijana Carla Chatriana. Foto: Reuters

Nemška ministrica za kulturo Claudia Roth je razglasila naslednjo direktorico Berlinala, enega največjih mednarodnih filmskih festivalov. Festival bo od aprila 2024 vodila Američanka Tricia Tuttle, ki se bo po prevzemu vodstva spoprijela s posledicami revizije strukture Berlinala, po kateri sta zaradi povišanih produkcijskih stroškov predvidena koncentracija programa in prestrukturiranje festivala, kar med drugim pomeni, da se bo skupno število filmov na festivalu prihodnje leto zmanjšalo za skoraj tretjino. "Zadnjih nekaj let je bilo težko voditi vse festivale. Vsak festival se spopada z enakimi izzivi glede javnega financiranja," je dejala Tuttle.

Sorodna novica Nemška ministrica za kulturo: "Največji filmski festival na svetu mora ponovno voditi en človek"

60-milijardna luknja v nemškem proračunu: Berlinale skupaj z zavezami zelene pobude
Ministrica za kulturo Roth je dejala, da trenutno potekajo prizadevanja za zagotovitev dodatnega financiranja festivala v zveznem proračunu za prihodnje leto. Odločitev nemškega zveznega ustavnega sodišča je namreč razveljavila vladni načrt preusmeritve 60 milijard evrov iz izrednega sklada covida-19, kar je pomembno vplivalo na proračun in fiskalno politiko države.

Zaradi sodbe je bila vlada prisiljena zamrzniti glavne zaveze glede porabe, zlasti tiste, ki so usmerjene v zelene pobude in kulturo, saj je 60-milijardna luknja v proračunu povzročila zmedo v pogajanjih in preizkusila enotnost vladajoče koalicije. "Zaskrbljenost, da bi Berlinalu prepolovili finančna sredstva, ni realna," je na tiskovni konferenci dejala ministrica in dodala, da začasni načrti predvidevajo povečanje proračuna za 1,5 milijona evrov. To bi sicer pomenilo, da bi se omenjeni znesek uskladil samo s 14-odstotnim zvišanjem inflacije, ne bi pa pripomogel k nižanju povišanih produkcijskih stroškov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Naslednja direktorica Berlinala Tuttle dolgoletna delavka v filmski industriji
Tuttle je bila do leta 2022 direktorica londonskega filmskega festivala BFI v hitro rastočem petletnem obdobju, v katerem je festival dosegel skorajšnjo podvojitev obiskovalcev. Igrala je ključno vlogo, da se je festival razširil iz Londona s prizorišči, postavljenimi po celotnem Združenem kraljestvu, z okvirno tretjino festivalskih projekcij zunaj Londona.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ministrica Roth je ob imenovanju Tuttle za novo direktorico Berlinala poudarila njene 25-letne izkušnje na področju filma in filmskih festivalov, njeno vodenje pri širjenju občinstva in pomena londonskega filmskega festivala (BFI) ter jasne zamisli o umetniških perspektivah Berlinala, sodobnem festivalskem vodenju, podpori mladim talentom in sodobnih sponzorskih modelih. Trenutno je Tuttle vodja oddelka za režijo igranih filmov na britanski Nacionalni filmski in televizijski šoli (BAFTA). Američanka je na novinarski konferenci povedala, da bo do aprila znala ravno dovolj nemško, "da se ji bomo smejali".

"Med optimistično 30-minutno tiskovno konferenco ni bilo nobenih vprašanj ali komentarjev o polemiki okoli zamenjave vodstva. Namesto tega je Tuttle ponudila samozavesten, v prihodnost usmerjen oris festivala, ki ga je večkrat označila za enega najpomembnejših festivalov na svetu. Zvenela je resnično navdušena nad priložnostmi, ki jih ustvarjajo spremembe, ki pretresajo filmsko industrijo in festivalske kroge, namesto da bi se jih prestrašile," je poročal portal Variety.

Z oskarjem nagrajena 40-letna režiserka, producentka in igralka Lupita Nyong'o, znana iz filmov 12 let suženj in Črni panter, bo predsednica letošnje žirije Berlinala. Foto: Reuters
Z oskarjem nagrajena 40-letna režiserka, producentka in igralka Lupita Nyong'o, znana iz filmov 12 let suženj in Črni panter, bo predsednica letošnje žirije Berlinala. Foto: Reuters

Žiriji letošnjega Berlinskega filmskega festivala bo predsedovala Lupita Nyong'o
Kenijska igralka Lupita Nyong'o bo na čelu žirije glavnega tekmovalnega programa 74. mednarodnega filmskega festivala Berlinale, je sporočilo s festivala povzela nemška tiskovna agencija DPA.

Sorodna novica Kdo so vzhajajoče zvezde svetovnega filma?

"Lupita Nyong'o uteleša tisto, kar imamo radi pri kinematografiji: vsestranski pristop do različnih projektov, sposobnost nagovarjanja različnih ciljnih skupin in hkrati doslednost, ki je jasno vidna v njenih vlogah, ne glede na to, kako različne so. Vesela in ponosna sva, da je sprejela najino povabilo za predsednico žirije 74. Berlinala," je sporočil vodilni dvojec prihajajočega Berlinala Rissenbeek in Chatrian.

V Mehiki rojena Nyong'o, ki je odraščala v Keniji, film in gledališče pa študirala v ZDA, je v odzivu povedala, da je globoko počaščena zaradi imenovanja za predsednico žirije Berlinala. Dodala je, da se veseli, da bo proslavila in predstavila izjemno delo filmskih ustvarjalcev z vsega sveta.