Z mesta premierja je Silvio Berlusconi odstopil novembra lani, a je že napovedal, da se bo za ta položaj četrtič potegoval prihodnje leto. Če se bodo le sojenja zaradi spolnih škandalov zanj dobro končala ... Foto: EPA
Z mesta premierja je Silvio Berlusconi odstopil novembra lani, a je že napovedal, da se bo za ta položaj četrtič potegoval prihodnje leto. Če se bodo le sojenja zaradi spolnih škandalov zanj dobro končala ... Foto: EPA
Berlusconi ni navdušen nad programom, ki ga je s sodelavci sestavil novi vodja festivala Antonio Barbera. Foto: EPA

TG 24 obsoja program, ki vsebuje "lezbični seks, nasilje in verske tematike". Berlusconi očitno postaja čistunski, ugotavlja Guardian v prispevku, ki ga povzemamo v nadaljevanju.

Na programu 69. izdaje beneškega filmskega festivala, ki bo na Lidu potekal med 29. avgustom in 8. septembrom pod vodstvom Alberta Barbere (ta je stolček prevzel od dolgoletnega programskega vodje Marca Muellerja), so tudi potencialno kontroverzni filmi Terrencea Malicka, Paula Thomasa Andersona, Harmonyja Korinea, Briana DePalme in Marca Bellocchia.

(Lezbični) seks, golota, scientologija ...
Pri TG-ju, osrednjem novičarskem programu na enem izmed treh kanalov v lasti Berlusconija, so Malickovo novo romantično dramo To The Wonder z Benom Affleckom, Olgo Kurylenko, Rachel McAdams, Rachel Weisz in Javierjem Bardemom označili kot film, neprimeren za mlade, saj je v njem veliko seksa in golote.

Novi Korinov podvig Spring Breakers, v katerem se v vlogi podivjanih najstnic na drugi strani zakona predstavljata tudi hollywoodski "pridni dekleti" Selena Gomez in Vanessa Hudgens, naj bi bil poln "seksualne transgresije", DePalmov Passion pa se po njihovem mnenju osredotoča na temačno seksualno razmerje med "cinično poslovno žensko" (Rachel McAdams) in njeno "prikupno pomočnico" (Noomi Rapace).

Izpostavili so še Andersonovega Gospodarja (The Master), ki je že tako ali tako veliko pozornosti pritegnil zaradi tematike, ki namiguje na zgodovino scientologije, pa Bellochiev film Speča lepotica (Bella Addormentata), dramo o zadnjih šestih dneh v življenju Eluane Englaro, mlade ženske, ki je 17 let živela v komi.

Barbera napoveduje "osveženo" Mostro
Vsi omenjeni filmi se potegujejo za osrednjo festivalsko nagrado, zlatega leva. Na letošnjem (okleščenem) festivalu, ki naj bi po Barberovih besedah dobil "osveženo podobo", bo predstavljenih manj kot 50 filmov, v tekmovalnem programu le 18.

Preveč "opolzka" ponudba festivala očitno ne ustreza Berlusconiju, ki je zadnja leta polnil časopisne stolpce z različnimi škandali: med drugim naj bi se udeleževal orgij "bunga bunga" in mladoletnici plačal za spolne odnose.