Če srečate Luca Bessona in ne znate francosko, se še vedno lahko pogovarjate o mleku. Foto: EPA
Če srečate Luca Bessona in ne znate francosko, se še vedno lahko pogovarjate o mleku. Foto: EPA
Artur in Minimojčki
Artur in Minimojčki je nekakšna polanimirana pravljica, v kateri je zlobnemu čarovniku glas posodil sam David Bowie. Foto: EPA
Luc Besson
Luc Besson je večkrat izjavil, da se bo po desetih filmih upokojil (ker mu je všeč simbolika - kot deset božjih zapovedi). Artur in Minimojčki je njegov - enajsti. Foto: EPA

Besson, avtor filmov Velika modrina, Nikita in Peti element, je na obisku na Hrvaškem v knjigarni Algoritam med drugim podpisoval knjige več sto oboževalcem, ki jim je med drugim zaupal, da je kot otrok pet let živel v Poreču, kjer so bili njegovi starši inštruktorja potapljanja; še danes ima ta čas za najlepši del svojega otroštva. Zapomnil si je le frazo, ki jo je tisti čas najpogosteje uporabljal: "Mleko, prosim." Aha, in "Plava laguna".

Kariera potapljača splavala po vodi
Zanimivo je, da je Besson v mladosti želel postati morski biolog, a skoraj usodna nesreča pri potapljanju ga je prislila, da se je zatekel k rezervnemu načrtu. K filmu. "Do mojega 16. leta sploh nismo imeli televizije. Nisem hodil v kino. Zame je bil svet morje in bosi ljudje v kopalkah, ki vstanejo, ko vzide sonce, in gredo spat, ko se stemni. Skoraj nič nisem vedel o velikih filmskih režiserjih," je nekoč izjavil Besson.

Madonna je princesa Selenia, Bowie pa čarovnik Maltazard
K računalniškoanimiranemu filmu Artur in Minimojčki je Besson privabil različne evropske umetnike (glasove so mu posodili Mia Farrow, David Bowie, Madonna, Harvey Keitel in Snoop Dogg). Film s proračunom 85 milijonov dolarjev velja za najdražjega v zgodovini evropskega animiranega filma.

V Arturju je združil nekaj lastnih značajskih potez
V slovenščini so doslej izšle tri Bessonove knjige: Artur in Maltazarjevo maščevanje, Artur in prepovedano mesto ter Artur in Minimojčki. Artur je nadobuden fantič, ki pri babici preživlja počitnice. S psom Alfredom zgradita zapleten namakalni sistem za babičine redkvice, ob večerih pa Artur sanja o afriških pustolovščinah, ki jih je v svoji knjigi opisal njegov dedek. Dedek je pred štirimi leti skrivnostno izginil, vendar je predtem na vrtu zakopal zaklad, ki ga mora Artur nujno odkriti, ker bo drugače vaški hudobnež zaplenil babičino lepo hišo. Na vrtu pa ni skrit samo zaklad, tam je tudi čudovita dežela Minimojčkov, drobcenih bitij, ki bi lahko Arturju pomagali pri njegovi nalogi.