V Berlinu je odjeknila novica, da z letom 2014 obstaja možnost ukinitve programa MEDIA, saj se takrat izteče tekoči program iz leta 2007. Foto: EPA
V Berlinu je odjeknila novica, da z letom 2014 obstaja možnost ukinitve programa MEDIA, saj se takrat izteče tekoči program iz leta 2007. Foto: EPA

V Berlinu je na začetku tedna odjeknila novica, da z letom 2014 obstaja možnost ukinitve programa MEDIA. Tedaj se namreč izteče tekoči program iz leta 2007.

Evropska komisija pripravlja nove programe vključno s proračunom za novo obdobje, ki bo trajalo od leta 2014 do leta 2020 ali celo do leta 2024. Pri tem je ogrožen prav program MEDIA, saj obstaja možnost, da bi ga vključili v programe Evropske komisije za kulturo. To pomeni bistveno manj denarja na razpisih, pa tudi zelo verjetno odprava MEDIA deskov. V najslabši mogoči različici ga lahko tudi ukinejo, piše na spletni strani MEDIA deska Slovenija.

V sporočilu za javnost so direktorji nacionalnih agencij za film, združeni pod kratico EFADs, spomnili, da je program MEDIA "vitalnega pomena" za filmsko produkcijo. "EFADs izraža globoko skrb glede možnega spajanja programa MEDIA z drugimi programi" in opozarja na tveganje, da bi MEDIA s tem "izgubila svoje prvotno poslanstvo in proračunski manevrski prostor".

EFADs Evropsko komisijo poziva, naj "zaščiti specifičnost in moč programa MEDIA ter ohrani njegovo strogo avtonomijo pri zagotavljanju proračunskih sredstev za izpolnjevanje njegove misije".

Pri Media desku Slovenija so zapisali, da filmski ustvarjalci lahko vplivajo na končno odločitev Evropske komisije. Zato vse, ki se zavedajo pomena programa MEDIA pozivajo, da na njihov naslov pošljejo elektronsko sporočilo, v katerem naj opišejo svoje izkušnje s programom.