Kher je s podelitve nagrad Indijske mednarodne filmske akademije (IIFA) v Šrilanki prek twitterja potrdil vesti, da bo nastopil v vlogi Hitlerja. Svoje 'zasledovalce' je ob tem pozval, naj mu priporočijo knjige, ki jih je dobro prebrati, ko se bo pripravljal na vlogo. Foto: EPA
Kher je s podelitve nagrad Indijske mednarodne filmske akademije (IIFA) v Šrilanki prek twitterja potrdil vesti, da bo nastopil v vlogi Hitlerja. Svoje 'zasledovalce' je ob tem pozval, naj mu priporočijo knjige, ki jih je dobro prebrati, ko se bo pripravljal na vlogo. Foto: EPA
Neha Dhupia
Indijska Eva Braun, Neha Dhupia, je v Bollywood prišla iz manekenskega sveta: leta 2002 je Indijo zastopala na tekmovanju za mis Universe (in se tudi prebila v prvo deseterico). Foto: EPA
Propad
Vzgojeni s 60-letno dieto sramu in kesanja za zločine nacistov so Nemci (z izjemo Wolfganga Petersena in uspešnice Das Boot) to poglavje zgodovine do nedavnega raje prepuščali režiserjem dokumentarcev. Konec samocenzure je odločno zakoličil šele z oskarjem nagrajeni film Propad (2004), ki sicer ni bil komedija, je bil pa prvi iz serije novejših psihološko poglobljenih portretov tretjega rajha in njegovih voditeljev. Propad je Hitlerja prikazal kot fanatičnega voditelja, ki so mu utopične ideje popolnoma zameglile razum. Nekateri so filmu vseeno očitali, da je firerja naredil preveč 'človeškega', saj je ta v filmu do živali in svoje tajnice nadvse prijazen.

Bollywood, doma v Mumbaju, skupaj z nekaterimi drugimi večjimi indijskimi filmskimi središči na leto "izpljune" več filmov kot Hollywood in proda več vstopnic zanje. Bollywoodskih filmov ne obožujejo le Indijci, ampak jih imajo radi po vsej južni Aziji, na Bližnjem vzhodu, v nekaterih delih Afrike in jugovzhodne Azije in povsod, kjer živi veliko Indijcev - tudi nekatera evropska mesta imajo kinematografe, v katerih vrtijo le uspešnice iz Mumbaja. Bollywood že dolgo stavi predvsem na "družinske filme", ki v kino zvabijo vso družino - največkrat gre za romantične muzikale in komedije. Občasno se loti tudi bolj realističnih in težjih tem, kot so terorizem, zasebnost na spletu in invalidnost, vendar ti filmi praviloma niso tako uspešni.

Včasih pa se kakšen režiser seveda poda popolnoma v neznano - in film Dear Friend Hitler (Dragi prijatelj Hitler) bo za indijsko kinematografijo nedvomno nekaj novega. Ne bo šlo namreč za parodijo ali komedijo, ampak za "netradicionalno ljubezensko zgodbo", kot napoveduje režiser Rakesh Ranjan Kumar. "Bil je uspešen voditelj. Rad bi pokazal, v čem je bil problematičen kot osebnost."

Kumar je za časnik Mumbai Mirror ta teden pojasnil, da bo v filmu tematiziral zadnje Hitlerjeve dneve v bunkerju v Berlinu, pa tudi Nemčijo po njegovi smrti leta 1945. Naslov Dragi prijatelj Hitler je citat nagovora dveh pisem, ki ju je na diktatorja naslovil oče indijske neodvisnosti Mahatma Gandi.

Film se bo osredotočil na osebnost vodje in njegove odnose do bližnjih na predvečer padca režima. Hitlerja bo igral veteran Bollywooda Anupam Kher, ki je, mimogrede, v preteklosti igral tudi Gandija. Eva Braun bo indijska lepotica Neha Dhupia.

Kot Propad - a prijaznejši do Hitlerja?
Producent Anil Sharma velikopotezno napoveduje, da bo šlo za "analitičen opis ideologij, po katerih se je ravnal Hitler". "Skušali bomo ponazoriti njegove strahove, negotovost in pritiske, ki jih je doživljal, ko je sprejemal ključne odločitve."

Po teh opisih sodeč se zdi, da bo film bližje kot parodiji Moj firer Danija Levyja iz leta 2007 za tujejezičnega oskarja nominirani drami Propad iz leta 2004 z Brunom Ganzom v glavni vlogi, ki je prav tako tematizirala zadnje dneve diktatorja. Še dobro, kajti film Oliverja Hirschbiegla je naletel na neprimerljivo boljši kritiški odziv kot zgoraj omenjena burka.

Petja in plesa ne izključujejo
Indijska različica bo vendarle v celoti izviren film, zagotavlja producent, ki pa "se še ni odločil", ali bo vanj vključil plesne ali pevske vložke. Na vsak način Sharma že zdaj izključuje možnost, da bi se v morebitnih koreografijah pojavila filmska Hitler in Eva Braun. Dragi prijatelj Hitler bo imel proračun nekje med dvema in tremi milijoni dolarjev (1,6 do 2,4 milijona evrov), snemati pa ga bodo - v studiu ter na lokacijah v indijskih gozdovih in planinah - začeli že avgusta.

V Indiji je holokavst druge svetovne vojne manj občutljiva tematika kot na Zahodu: zgovoren je že podatek, da junaki bollywoodskih filmov gospodovalnim očetom in drugim družinskim članom pogosto rečejo kar "Hitler". Leta 2006 so v Mumbaju, denimo, odprli restavracijo Hitlerjev križec, ki so jo zaradi jeze Judov v Indiji in tujini nato hitro zaprli. (Je bil pa na odprtju med drugim bollywoodski zvezdnik Murli Sharma, ki je pred kamerami mirno izjavil, "da o Hitlerju sicer ni prebral veliko, da pa se mu zdi ime restavracije glede na to, kaj o njem ve, prav zabavno".)

So dovolj preštudirali zgodovino?
Seveda je še prezgodaj za sodbe, a nekateri mediji so že izrazili zaskrbljenost nad posameznimi izjavami režiserja, ki kažejo na njegovo površno poznavanje zgodovine. Kumar namreč omenja Hitlerjevo "ljubezen do Indije", njegov producent pa firerju pripisuje zasluge za indijsko samostojnost (za tem se skriva implikacija, da je Nemčija oslabila Veliko Britanijo in jo tako "prisilila", da se je odpovedala svojemu imperiju). Hitler osebno se seveda nikoli ni zavzemal za indijsko samostojnost - je pa svetoval britanski politiki, naj likvidira Gandija in druge voditelje mirovnega gibanja.

Bollywood si sicer pogosto "sposodi" kako hollywoodsko uspešnico - kar pomeni, da uporabijo skoraj identične like in zaplete - a po navadi ne filmov s tako "težko" tematiko, kot jo ima Propad. Bolj tipičen je, denimo, primer bollywoodskega filma o mladem čarovniku Hari Puttar (2008), nad katerega se je s tožbo spravil tudi studio Warner.