Preden je imel svet 'Brangelino', je imel Elizabeth Taylor in Richarda Burtona, nenavadni par, ki sta ga sestavljala glamurozna diva in zapiti, mračni igralec Shakespearovih vlog. Foto:
Preden je imel svet 'Brangelino', je imel Elizabeth Taylor in Richarda Burtona, nenavadni par, ki sta ga sestavljala glamurozna diva in zapiti, mračni igralec Shakespearovih vlog. Foto:
Furious Love
Knjiga, ki bo izšla junija, je nastala na podlagi dnevnikov in pisem, pri nastajanju pa je sodelovala tudi igralka. Foto: Amazon
Kleopatra
Ko sta se prvič srečala - na snemanju Kleopatre - je Burton soigralko nagovoril z: 'Ti je že kdaj kdo povedal, da si zelo čedno dekle?' 'Čedno dekle' ni bilo navdušeno: 'Rekla sem si, to je veliki ljubimec, sloviti duhovitež, največji intelektualec Walesa, pa pride na dan s takim klišejem,' se je pozneje spominjala.
Čeprav je Burton umrl nenadne smrti, je njegovo zdravje zadnja leta precej pešalo. Leta 1981 so mu diagnosticirali cirozo jeter in ledvic. Pokopan je bil v rdeči obleki (poklon valižanskim koreninam) in z izvodom pesniške zbirke Dylana Thomasa. Foto: EPA

Elizabeth Taylor je prvič objavila zbirko ljubezenskih pisem, v katerih se Richard Burton zaklinja, da je zaljubljen vanjo, in grozi s samomorom, če bi se kdaj razšla. "Če me zapustiš, se bom moral ubiti. Brez tebe ni življenja," piše med drugim.

V bolj sproščenih trenutkih valižanski igralec, ki je bil znan tudi po svoji ljubezni do steklenice, ne le Elizabeth, ljubljeno zasipa z različnimi ljubkovalnimi imeni, na primer "My Lumps, "Dearest Scrupelshrumpilstilskin" in "Twit Twaddle". Podpisuje se večinoma kot "Husbs" (kar je okrajšava za husband oz. mož).

Spet drugič s pohvalami zasipa njene igralske sposobnosti, obenem pa se ob njun poklic obregne kot ob preveč "poženščenega in blesavega" za "pravega moškega". Daljše odlomke pisem bo v naslednji številki objavil Vanity Fair, sicer pa so vzeti iz prihajajoče knjige Furious Love: Elizabeth Taylor, Richard Burton and the Marriage of the Century, ki sta jo napisala Sam Kashner in Nancy Schoenberger.

V enem izmed pisem Burton piše: "Nekega dne se bom zbudil - mislim, da sem se že - in pri ugotovil, da resnično ljubim. Kdo si je izmislil ta koncept? Brskam po svojih kilavih možganih, a ne najdem odgovorov." Spet drugje piše, da je Elizabeth "verjetno najboljša igralka na svetu", in hvali njeno "izjemno in svojevrstno lepoto". Kar se tiče daru, bi ji morda lahko parirala le Eleonora Duse (italijanska igralka, ki je umrla leta 1924), za drugi dve ikoni tistega časa, Greto Garbo in Sarah Bernhardt, pa Burton piše, da "ga spravljata v smeh".

Tragično nerazumevanje
V viharnejših časih - in teh je bilo precej - zavzame bolj spokoren ton: "Seveda veš, kako zelo te ljubim. In seveda veš, kako slabo ravnam s teboj. A najbolj osnovno in svinjsko, morilsko in nezanikljivo dejstvo je, da drug drugega razumeva popolnoma narobe. Delujeva na različnih valovnih dolžinah. Ti si oddaljena kot Venera - s tem mislim planet -, jaz pa sem gluh za glasbo vesolja. Ljubim te in vedno te bom. Vrni se, kolikor hitro moreš."

Velika ljubezen med igralcema se je rodila leta 1961 na snemanju Kleopatre, ko sta bila oba že (ali pa še vedno) poročena z drugima partnerjema. Poročila sta se leta 1964 in se deset let pozneje razšla. Leto dni pozneje sta se znova vzela v odročni vasici v Bocvani (nevesta je nosila obleko iz perja), a se je po manj kot letu dni tudi njun drugi zakon končal.

Toda kljub temu sta bila več kot deset let najglamuroznejši in najljubši par Hollywooda; oči so se množično rosile, ko ji je kupil 69-karatni diamant, pozneje znan kot "Taylor-Burtonov diamant".

Pismo "iz onstranstva"
Za piko na i je ostarela igralka zdaj razkrila še, da ji je Burton pisal le tri dni pred svojo smrtjo in v pismu namigoval na ponovno spravo. 5. avgusta 1984 je nato pri 58 letih v Švici nenadoma umrl za posledicami možganske krvavitve. Ko se je Elizabeth vrnila z njegovega pogreba, jo je doma na Bel Airu čakalo njegovo pismo. Menda ga še vedno hrani v svoji nočni omarici.

V tem poslednjem zaradi okoliščin tragičnem pismu Burton priznava, da so bila leta s Taylorjevo najsrečnejša v njegovem življenju in da bi se rad "vrnil domov". Nihče ne more razumeti, kakšno je bilo njuno skupno življenje, piše, hkrati pa ga zanima, ali obstaja kakšna možnost, da bi ga vzela nazaj.

Prelepa, da bi jo ustrelil ...
78-letna Taylorjeva, ki je bila poročena že osemkrat, je v pogovoru z zgoraj omenjenima avtorjema knjige povedala, da je bil "Richard veličasten v vseh pomenih besede". "Od tistih prvih trenutkov v Rimu dalje sva bila noro zaljubljena. Imela sva več časa, a ne dovolj." V osnutku svoje biografije, ki še nastaja, se spominja tudi, kako se je zbudila v hiši, ki si jo je delila s takratnim možem Eddiejem Fisherjem, na dan, ko je v medijih izbruhnila novica o njenem razmerju z Burtonom. Pravi, da ji je Eddie meril s pištolo v glavo in jo obenem miril: "Ne skrbi, Elizabeth, ne bom te ubil. Za kaj takega si preveč lepa." (Ko so zdaj 81-letnega Fisherja vprašali, ali to drži, je odgovoril samo: "Preteklost je prasica.")