Taras Birsa in Tina Lanc v akciji (vlogi igrata Sebastian Cavazza in Nika Rozman). Foto: RTV Slovenija
Taras Birsa in Tina Lanc v akciji (vlogi igrata Sebastian Cavazza in Nika Rozman). Foto: RTV Slovenija

Potem ko so junaki v prvi miniseriji Jezero zmrzovali na Bohinjskem, se tokrat z reševanjem na prvi pogled nepovezanih umorov ukvarjajo v poletno razgreti Ljubljani. Kot da primeri sami po sebi ne povzročajo dovolj napetosti, se v dogajanje vpletejo še pritiski nadrejenih. Ti se stopnjujejo po preteklih dogodkih ob Bohinjskem jezeru, zaradi katerih se je Taras Birsa znašel v primežu vplivnežev in svojih nadrejenih.

Taras Birsa, ki ga igra Sebastian Cavazza, ostaja introvertiran, mrk in večplasten protagonist, v čemer igralec vidi poklicni izziv. "Kot igralec moraš karakter, ki ga igraš, upravičiti, ga razumeti. Če bi se ukvarjal z moralno in etično dilemo tega, ali ima prav, ali so njegove lastnosti dobre ali slabe, ga ne bi mogel pripeljati pred kamero takega, kot je napisan v romanu," je dejal poleti, ko smo obiskali snemanje serije.

Posledica tega je, da se v utečeni Tarasovi kriminalistični ekipi zgodijo spremembe in da delikatni primer v središču Ljubljane prevzame Tina Lanc, ki jo igra Nika Rozman. Kot je povedala v pogovoru za MMC, "je bilo v Leninovem parku več materiala zanjo". "Tina se znajde v bolj raznolikih situacijah, kar je bolj hvaležno zame kot igralko. V prvi sezoni je postavljena samo v situacije s Tarasom, tokrat pa mora navigirati še vodilno vlogo v službi, bode se s Tarasovo avtoriteto, rešuje situacijo v svojem zasebnem življenju ... Raziskovala sem lahko več plasti, kar je bilo zame seveda bolj zanimivo."

Ožji del detektivske ekipe sta še vedno Matej Puc in Gregor Čušin, v stranskih vlogah pa nastopajo Radko Polič, Silva Čušin, Marijana Brecelj, Blaž Dolenc in Nejc Cijan Garlatti.

Nagradna igra

Ob začetku miniserije Leninove park, ki ji bo sledila potem še Dolina rož, podarjamo štiri skodelice z znakom obeh serij.

Nagradno vprašanje je:
Koliko detektivskih knjig s Tarasom Birso je doslej napisal Tadej Golob?

Vaše odgovore pričakujemo do torka, 11. januarja, do 15. ure, na naslov mmc-kultura@rtvslo.si

Prvi del nadaljevanke si lahko ogledate v videu spodaj.

Leninov park, slovenska nadaljevanka, 1/3
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Miniserija je, tako kot Jezero, nastala po istoimenski knjižni predlogi Tadeja Goloba. Leninovemu parku bo sledila Dolina rož, ki sta dve "med seboj povezani mininadaljevanki". Vsaka od njiju bo imela po vzoru "britanskega modela" (Inšpektor Morse, Luther ...) tri petdesetminutne epizode. Ljubitelji Golobovih kriminalk že vedo, da Dolina rož dogajanje nadaljuje skoraj točno tam, kjer se Leninov park konča.

Klemen Dvornik se podpisuje pod režijo Leninovega parka, Matevž Luzar pa pod Dolino rož. Snemanje vsake od miniserij je trajalo po 25 dni. "Gledalci lahko ob Leninovem parku pričakujejo odmik od Jezera in nato v Dolini rož spet odmik od obeh predhodnic. V tem smislu se mi zdi dobro, da ima vsaka serija svoj naslov in da deluje kot sklenjena enota," je ob obisku snemanja dejal Dvornik.

Taras in Tina v oddaji Kaj dogaja?

Taras Birsa in Tina Lanc sta v vmesnem obdobju, ko so gledalci po Jezeru nestrpno pričakovali njune nove dogodivščine, obiskala tudi oddajo Kaj dogaja?.

Taras Birsa v Kaj dogaja

V sodelovanju Radia Slovenija in založbe ZKP RTV Slovenija je nastala tudi zvočna knjiga romana Leninov park. Bere jo dramski igralec Saša Tabaković, ki v Dolini rož v vlogi inšpektorja Jakoba Ahlina zamenja Tarasa Birso kot vodjo kriminalistov.

Na male zaslone se vrača detektiv Taras Birsa
Tadej Golob, Sebastian Cavazza in Klemen Dvornik o Leninovem parku v oddaji Studio City