Na lanskem filmskem festivalu v Cannesu je zlato palmo prejela družinska drama Zimsko spanje, režiser Nuri Bilge Ceylan pa je s tem Turčiji prinesel prvo izmed največjih filmskih nagrad po letu 1982. Foto: Reuters
Na lanskem filmskem festivalu v Cannesu je zlato palmo prejela družinska drama Zimsko spanje, režiser Nuri Bilge Ceylan pa je s tem Turčiji prinesel prvo izmed največjih filmskih nagrad po letu 1982. Foto: Reuters
false
V sekciji Un certain regard (posebni pogled) je med 19 filmi zmagal Zenit režiserja Daliborja Matanića. Slovenski producent filma je Gustav film, njegov direktor fotografije pa Marko Brdar. Foto: EPA
false
Isabella Rossellini, hči pokojne Ingrid Bergman, obraza letošnjega festivala, je bila predsednica žirije v sekciji Un certain regard. Foto: Reuters
false
Sekcija Un certain regard je praviloma namenjena filmom, ki so za odtenek bolj eksperimentalni in avantgardni kot tisti v osrednjem tekmovalnem programu; poudarek pa je na mladih režiserjih, pogosto tudi njihovih celovečernih prvencih. Letos je zmaga odšla na Islandijo. Foto: false

Van Sant se za zlato palmo poteguje s filmom The Sea of Trees, ki ga javnost sicer ni najbolje sprejela, Sorrentino s filmom La Giovinezza, Villeneuve s filmom Sicario, Garrone s filmom Il racconto dei racconti. V tekmovalnem programu enega največjih filmskih festivalov so med drugim prikazali tudi odmevno dramo Carol Todda Haynesa s Cate Blanchett v glavni vlogi, komedijo The Lobster enega mednarodno najbolj znanih sodobnih grških režiserjev, Yorgosa Lanthimosa in film Mia madre Nannija Morettija.

Un certain regard za islandske Ovne
So pa včeraj že podelili nagrade v sekciji Un certain regard (Poseben pogled), kjer je žiriji predsedovala Isabella Rossellini.

Glavno nagrado je, zanimivo, odnesla islandska komedija Hrutar (Ovni) režiserja Grímurja Hákonarsona. To je že drugi film z "živalsko tematiko" zapored, ki je zmagal v tej sekciji: lani je lovoriko odnesel madžarski Beli bog, v katerem imajo glavno vlogo psi. No, Ovni so zgodba o odtujenih bratih, ovčjih pastirjih, ki morata spet stopiti skupaj, ko se njuni čredi znajdeta v nevarnosti.

Veliki hrvaški uspeh
Takoj za glavno nagrado je v sekciji najprestižnejša nagrada žirije - in ta je tokrat odpotovala na Hrvaško, po zaslugi filma Zenit (Zvizdan) režiserja Daliborja Matanića.

Po osamosvojitvi je Zenit prvi hrvaški celovečerni film, ki se mu je uspelo uvrstiti v uradni program festivala v Cannesu; sofinanciral ga je Slovenski filmski center (SFC). Zgodba je razpeta med tri desetletja, sledi pa življenju v dveh sosednjih vaseh, obremenjenih z zgodovinskim nasledstvom. Prav tako pripoveduje tri ljubezenske zgodbe, vezane s klasično zgodbo o prepovedani ljubezni.

Sveže v Cannesu
Ob filme velikih svetovnih režiserjev so letos postavili tudi manj znane ustvarjalce. Med njimi sta avstralski režiser Justin Kurzel s filmom Macbeth in madžarski režiser Laszlo Nemes s filmom Saul fia. V tekmovalnem programu so prikazali tudi nekaj azijskih produkcij.

Festival je odprla francoska drama Z dvignjeno glavo (La tete haute) v režiji Emmanuelle Bercot, ki je bila predvajana zunaj konkurence, v tekmovalnem programu pa le dva filma podpisujeta ženski avtorici. Valerie Donzelli je režirala film Marguerite et Julien, Maiwenn pa podpisuje režijo filma Mon roi.

Žiriji tekmovalnega programa predsedujeta ameriška režiserja in scenarista, brata Joel in Ethan Coen.

Nagrado za življenjsko delo letos prejeme Agnes Varda, "mati francoskega novega vala", ki bo tako postala prva režiserka s častno zlato palmo.

Lani je zlato palmo prejela družinska epska drama Zimsko spanje, ki jo je režiral turški režiser Nuri Bilge Ceylan.

V celoti bomo o nagrajencih festivala že nocoj poročali na MMC-ju, spodaj pa za zdaj naštejmo le zmagovalce v že razglašenih kategorijah sekcije Un certain regard.

Nagrada Un certain regard
Hrutar (Ovni), režija: Grímur Hákonarson (Islandija)

Nagrada žirije (Un certain regard)
Zvizdan (Zenit), režija: Dalibor Matanić (Hrvaška, Slovenija, Srbija)

Najboljša režija (Un certain regard)
Kishibe no tabi (Potovanje na obalo), režija: Kiyoshi Kurosawa (Japonska, Francija)

Nagrada Un certain talent
Comoara (Zaklad), režija: Corneliu Porumboiu (Romunija, Francija)

Nagrada za obetavno prihodnost
Masaan, režija: Neeraj Ghaywan (Indija, Francija)