Razpoložena druščina letošnjih dobitnikov najprestižnejših španskih filmskih nagrad. Foto: Reuters
Razpoložena druščina letošnjih dobitnikov najprestižnejših španskih filmskih nagrad. Foto: Reuters
Dobitnika častne goye Antonia Banderasa je predstavil dolgoletni prijatelj in  Pedro Almodovar.
Dobitnika častne goye Antonia Banderasa je predstavil dolgoletni prijatelj Pedro Almodovar. Foto: Reuters
Ekipa zmagovalnega filma La Isla Minima, kriminalne drame o lovu na serijskega morilca.Na fotografiji: Gervasio Iglesias, Jose Antonio Felez, Mercedes Gamero z režiserjem Albertom Rodriguezom.
Ekipa zmagovalnega filma La Isla Minima, kriminalne drame o lovu na serijskega morilca. Na fotografiji: Gervasio Iglesias, Jose Antonio Felez, Mercedes Gamero z režiserjem Albertom Rodriguezom. Foto: Reuters
Dobitnika goye za najboljše dosežke v obeh glavnih igralskih kategorijah - Barbara Lennie in Javier Gutierrez.
Dobitnika goye za najboljše dosežke v obeh glavnih igralskih kategorijah - Barbara Lennie in Javier Gutierrez. Foto: Reuters
Pedro Almodovar
Eden najvidnejši španskih filmarjev ni pozabil namigniti, kakšno je njegovo mnenje o kulturnem ministru in njegovem odnosu do filma. Foto: Reuters

V noir duhu posnet triler, ki je za angleški trg naslovljen Marshland, sledi policistoma na lovu za serijskim morilcem, ki v močvarah v okolici Seville ubija najstnice. Za igro v filmu, ki ga že zaradi premise Variety primerja s serijo Pravi detektiv, je nagrajen igralec Javier Gutiérrez, ki je slavil že na lanskem festivalu v San Sebastianu, kjer so prav tako nagradili fotografijo Alexa Catalána. Zgodba filma se odvija v osemdesetih letih na jugu Španije, kjer se dogaja niz brutalnih umorov deklet. Primer raziskujeta detektiva različnih nazorov, skupna pa jima je želja, da najdeta morilca. Film si je lani v španskih kinematografih ogledalo okrog milijon gledalcev.
La isla minima, velika uspešnica španskih kinematografov (v blagajne je prinesel 6,3 milijona dolarjev), je bil nominiran v 17 kategorijah, eni več kot akcijski triler El Niño režiserja Daniela Monzóna. Slednji je večer sklenil s štirimi nagradami v tehničnih kategorijah - za posebne učinke, zvok, pesem in produkcijo.
Goyo za najboljšo igralko je prejela Barbara Lennie za vlogo v drami Magical Girl (Čarobno dekle), veliki zmagovalki lanskega San Sebastiana. Najbolj priljubljen film lanskega leta v Španiji je bila komedija Ocho apellidos vascos (Osem baskovskih priimkov), ki prek ljubezni med Andaluzijcem z juga in Baskinjo s severa duhovito prikazuje različni miselnosti Špancev. V letu dni ga je videlo rekordnih 56 milijonov gledalcev. V stranskih kategorijah sta med igralci slavila Karra Elejalde in Carmen Machi prav za vlogi v Ocho apellidos vascos, za obetavnega igralca pa je za vlogo v filmu nagrajen Dani Rovira, sicer tudi povezovalec večera.
"Vse dolgujem igralskemu poklicu"
Pedro Almodovar je podelil častno goyo, ki je šla v roke rednega spremljevalca režiserjevih filmov Antonia Banderasa. "Ne morem spregovoriti o Antoniu Banderasu, ne da bi govoril o sebi. V osemdesetih letih sva posnela pet filmov. Spoznal sem ga malo po tem, ko je prispel v Madrid, in hvaležen sem, da mi je brez strahu, predsodkov ali zavor v roke prepustil ves svoj talent. Oči glavnih igralcev mojih filmov so bile vedno Antonijeve. Znal je razžareti kinodvorane," je cineast dejal o dolgoletnem prijatelju in sodelavcu.

Banderas, ki je nagrado posvetil svoji hčerki Stelli Carmen, je dejal, da vse, kar ima, dolguje svojemu poklicu. "Pa ne zgolj tega, kar imam, ampak tudi to, kar sem," je dejal, ko se je spomnil, kako so se starši od njega poslavljali, ko je leta 1980 zapuščal Malago in se odpravil proti Madridu. "Spoznal sem, kako preživeti subjektivnost časa. A zavedati se morate, da so bile ob vsakem končanem prizoru moje misli vedno v Španiji, ne v Phoenixu ali Clevelandu. Mislil sem na to, kako bo film sprejela Španija, še pomembneje Malaga," je sklenil govor.
Ob Banderasu in Almodovarju je za zvezdniški pečat v prvi vrsti poskrbela še Penelope Cruz, ki je izročila najprestižnejšo nagrado za najboljši film. "Ne vem, ali se zavedaš, kako pomembna si v tej državi, Penelope," se je na slovesnosti pošalil Dani Rovira. "Ko obiščeš Segovio, si celo akvadukt zahoče fotografirati s Penelope Cruz."
Nagradi za najboljši animiran film in prirejeni scenarij je odnesla 3D vohunska parodija Mortadelo and Filemon: Mission Implausible Javierja Fesseja. Za najboljši evropski film je nagrajena poljska drama Ida režiserja Pawla Pawlikowskega, ki nestrpno odšteva dneve tudi do letošnje podelitve oskarjev.
Brezbrižnost države do domačega filma
Kljub izjemno dobro sprejetemu španskemu filmu v domačih kinematografih v lanskem letu je več govornikov opozorilo na mačehovski odnos države do filmske umetnosti. Predsednik filmske akademije Enrique Gonzalez Macho je dejal, da je čas za znižanje davka na dodano vrednost. DDV v kulturi namreč v Španiji znaša 21 odstotkov.

Pedro Almodovar pa je svojo držo nakazal v uvodnem pozdravu: "Dober večer, gospodje kulture in prijatelji španskega filma. Gospod Wert (španski minister za kulturo Jose Ignacio Wert, ki je bil zaradi izostanka na lanski podelitvi deležen nemalo kritik, op. a.), vi niste vključeni," je izrazil nestrinjanje z varčevanjem v kulturi in tudi svoj pogled na svet, ki se razlikuje od mnenja ministra desnosredinske vlade.