Sundance med drugim slovi po prikazovanju najboljših novih dokumentarnih filmov. Foto: Reuters
Sundance med drugim slovi po prikazovanju najboljših novih dokumentarnih filmov. Foto: Reuters

Oskarjevec, igralec, režiser, producent in direktor Sundancea Robert Redford je napovedal, da bo v Londonu organiziral štiridnevno različico festivala, ki ga že od osemdesetih let dalje vsako leto vodi v zasneženem Park Cityju. Tako bo v angleški prestolnici zaživel delček ameriške kulture, na programu pa bodo sodobne ameriške produkcije, glasba v živo in pogovori. Festival Sundance London bo v Londonu potekal od 26. do 29. aprila v Areni O2.

Redford je festival Sundance ustanovil z namenom promocije neodvisnega filma. V sklopu festivala poteka tudi ena največjih filmskih tržnic na svetu. Sundance je v zadnjem času pritegnil veliko pozornost filmskih producentov, ki na njem iščejo nove talente, slovi pa tudi po prikazovanju najboljših novih dokumentarnih filmov.

Na letošnji, 27. izdaji festivala v ameriškem Park Cityju je nagrado velike žirije za najboljšo ameriško dramo prejel film Like Crazy režiserja Draka Doremusa, za najboljši ameriški dokumentarec pa je bil razglašen film How to die in Oregon Petra Richardsona.

Redford pravi, da je festival v odročnem gorovju Utaha "naselil" zato, ker se mu je zdelo, "da bo tako bolj čudaško, nenavadno in zato zanimivo". "Pa še smučam rad."