V tekmovalni program sta se uvrstila Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić in Steakhouse Špele Čadež. Festivalsko občinstvo pa si bo lahko ogledalo tudi Spacapufi: Žiže v režiji Jaka Ivanca ter plesni film Vašhava o skupini EnKnapGroup Iztoka Kovača in Saše Podgorška.

Babičino seksualno življenje. Foto: SFC
Babičino seksualno življenje. Foto: SFC

Poleg kratkega animirano-dokumentarnega filma Babičino seksualno življenje (2021) režiserke Urške Djukić in animiranega kratkega filma Steakhouse (2021), animatorke in režiserke Špele Čadež, ki sta se uvrstila v tekmovalni program 43. mednarodnega festivala kratkega filma v Clermont-Ferrandu, so v program mladega občinstva uvrstili kratki animirani film Spacapufi: Žiže (2021) v režiji Jaka Ivanca, v tematsko retrospektivo z naslovom zaplešimo pa plesni kratki igrani film Vašhava koreografa Iztoka Kovača in režiserja Saše Podgorška iz leta 2014.

Steakhouse. Foto: SFC
Steakhouse. Foto: SFC

Na več kot 20 mednarodnih festivalih
Filma Babičino seksualno življenje in Steakhouse sta lani sodelovala na več kot 20 mednarodnih festivalih, prejela več nagrad in sta letos tudi kandidata za nominacijo v kategoriji evropski kratki film pri Evropskih filmskih nagradah. Steakhouse pa je doživel tudi nominacijo v kategoriji za najboljši kratki animirani neodvisni film pri 49. Annie Awards (ASIFA-Hollywood). Poleg tega bo režiserka zanj februarja dobila nagrado Prešernovega sklada.

Foto: SFC
Foto: SFC

Film Spacapufi: Žiže gledalca popelje v čarobno pisano goščavo, kjer se spacapufi nažirajo s slastnimi žižami. Nekega dne z grozo ugotovijo, da so vsa drevesa do konca obrali. Scenarij podpisujeta režiser in Nina Ivančič. Glasove v filmu so posodili Jernej Kuntner, Katja Šoltes, Lotos Vincenc Šparovec in Vesna Pernarčič. Glavni animator je Žan Flaker Berce.

Vašhava. Foto: SFC
Vašhava. Foto: SFC

Plesni film Vašhava koreografa Iztoka Kovača in režiserja Saše Podgorška, ki predstavlja vrhunec filmske produkcije En-Knap, vsebinsko končuje 15-letno odslikavo industrijske epohe, ki je zaznamovala trboveljsko dolino. Mednarodna plesna skupina EnKnapGroup se v filmu še zadnjič sooča z rudniškimi prostori, preden ti za vedno izginejo iz kolektivnega zavednega.

Festival, ki se bo začel v petek, 28. januarja in sklenil 5. februarja, prinaša tudi filmsko tržnico kratkih filmov, na kateri se bodo že deveto leto zapored predstavili tudi slovenski kratki filmi. Tudi letos se bodo skupaj pod skupno promocijsko znamko CEC (Central European Cinema) predstavile tri države Češka, Slovaška in Slovenija. Na sejmu se bo prav tako predstavilo Združenje festivalov animiranega filma (AFN), v katerem je tudi Animateka iz Ljubljane.