Jan Cvitkovič je v Benetkah že slavil. Foto: EPA
Jan Cvitkovič je v Benetkah že slavil. Foto: EPA
Prizor iz Cvitkovićevega filma Srce je kos mesa, ki je v Gijonu prejel nagrado za najboljši kratki film. Foto: Filmski sklad

V baskovskem pomorskem mestu, ki bo prizorišče filmskega dogajanja od 15. septembra, se bo Cvitković potegoval za nagrado v sekciji novi režiserji in za zlato školjko. To podeljujejo zmagovalcu glavnega tekmovalnega programa, v katerem se bo moral pomeriti z ustvarjalci, kot sta Terry Gilliam in Michael Winterbottom.



Zgodba o o ljudeh in njihovem strahu
Film Od groba do groba, v katerem so se v glavnih vlogah med drugim preizkusili Gregor Baković, Mojca Fatur, Nataša Matjašec, Sonja Savić in Drago Milinovič, predstavlja zgodbo o inteligentnem moškem sredi 30. let Perotu (Baković), ki se ukvarja pisanjem pogrebnih govorov. Vendar te niso le običajen poklon pokojnikom, ampak vnaša Pero v njih tudi svoje dojemanje življenja in dogodkov nasploh.

Živi v družinski hiši s sestrama Vilmo in Ido, očetom ter nečakom Džonijem, poleg njegove velike ljubezni Renate, pa mu v življenju delajo družbo še sosed Šuki in Džonijev oče Džeger.

Gre za zgodbo o ljudeh iz malega kraškega mesta in njihovih usodah, režiser pa se je v filmu posvečal zlasti osnovnemu gonilu človekovega bivanja – strahu, iz katerega izhaja na eni strani želja po večnosti, na drugi pa varnosti in ljubezni. Jan Cvitković je poskrbel tudi za scenarij filma, v katerem lahko poleg omenjenih igralcev vidimo še Domna Remškarja, Braneta Grubarja, Zorana Dževerdanovića, Ludvika Bagarija, Perica Radonjiča in Emila Cerarja.