Desetminutni in v enem kadru posneti dokumentarec Meje je nastal v produkciji Vertiga iz Ljubljane, režijo in scenarij podpisuje Damjan Kozole, direktor fotografije je Matjaž Mrak, oblikovalec Emil Kozole, producent pa Kozoletov stalni sodelavec Danijel Hočevar. Foto: Vertigo. Foto:
Desetminutni in v enem kadru posneti dokumentarec Meje je nastal v produkciji Vertiga iz Ljubljane, režijo in scenarij podpisuje Damjan Kozole, direktor fotografije je Matjaž Mrak, oblikovalec Emil Kozole, producent pa Kozoletov stalni sodelavec Danijel Hočevar. Foto: Vertigo. Foto:
Damjan Kozole
Dokumentarec Damjana Kozoleta je bil predstavljen tudi na Berlinalu, odpravlja se še na 23. filmski festival v Sarajevu, ki bo med 11. in 18. avgustom. Foto: MMC RTV SLO
Moški ne jočejo
Igralska zasebda filma Moški ne jočejo je prejela zlato mimozo za najboljšo moško vlogo. Foto: SFC

Uvodne besede beremo v obrazložitvi, ki jo je napisala žirija 31. Filmskega festivala Herceg Novi v Črni gori, ob podelitvi posebnega priznanja režiserju Damjanu Kozoletu za kratki dokumentarni film Meje. Nagrado zlata mimoza za najboljšo moško vlogo pa je prejel igralski ansambel filma Moški ne jočejo, bosansko-hercegovskega režiserja in scenarista Alena Drljevića. Manjšinsko koprodukcijo štirih držav, Bosne in Hercegovine, Slovenije, Hrvaške in Nemčije, je sofinanciral Slovenski filmski center (SFC), slovenski koproducent je Iridium Film.

Pisal se je 25. oktober 2015 ... lep jesenski dan
V Kozoletovem dokumentarcu si kolona prebežnikov na lep jesenski dan v spremstvu vojakov in policistov utira svojo pot od schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško proti sprejemnemu centru v Brežicah. Na koncu se pokrajina ne zdi tako zelo lepa, kot je bila pred tem ...

Premierna projekcija je bila lani v Mariboru, in sicer na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Dokudoc. Takrat so Kozoletove desetminutne in v enem kadru posnete Meje, ki so nastale tako rekoč brez sredstev, odnesle glavno nagrado.

Na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu je Kozole prejel vesno za najboljši slovenski dokumentarni film. V preteklem mesecu pa je film odnesel glavno nagrado festivala kratkega filma Maremetraggio v Trstu.

Iz Herceg Novega še v Sarajevo
V programu Kino Orjen, ki je del črnogorskega festivala, so obiskovalci lahko videli tudi Kozoletov večkrat nagrajeni film Nočno življenje. Sicer pa festival Herceg Novi zaznamujejo tri tekmovalne kategorije - celovečerni igrani film, dokumentarni film in sekcija študentskih filmov iz regionalnih filmskih šol. Četrti segment predstavlja revija filmov, ki so bili nagrajeni na največjih evropskih filmski festivalih.

Festival v Herceg Novem, na katerem je v tekmovalnem programu celovečernih filmov sodeloval še film makedonsko-slovensko-belgijske koprodukcije Dan brez imena makedonske režiserke Teone Mitevske, je potekal od 1. do 7. avgusta.

Dokumentarec Meje, ki je nastal v produkciji Vertiga iz Ljubljane, je bil predstavljen tudi na letošnjem Berlinalu, odpravlja se še na 23. filmski festival v Sarajevu, ki bo med 11. in 18. avgustom.