Terry Jones je tudi 30 let po snemanju filma o iskanju svetega grala prav otroško navihan. Foto: EPA
Terry Jones je tudi 30 let po snemanju filma o iskanju svetega grala prav otroško navihan. Foto: EPA
Humor Johna Cleesa navdušuje tudi Madonno. Foto: EPA

Grad je bil od leta 1975, ko je slavni film - posneli so ga ravno na graščini Doune - prišel v kinematografe, eno od glavnih romarskih središč navdušencev nad skeči in norimi domislicami legendarnih britanskih humoristov.

Če je tvoja mati hrček
Dan Montyja Pythona bo potekal 4. septembra, število obiskovalcev pa bo letos omejeno na 500. Lani se je za obzidje nagnetlo kar 1.500 ljudi, kar je inšpekcija ocenila kot zelo nevarno. Gneča je bila neverjetna, zato je obstajala možnost, da bi koga celo pohodili, nekateri pa so se celo lotili vrtoglavega uprizarjanja prizorov iz filma na obzidju. Najraje zaigrajo prizor, v katerem je John Cleese izrekel nekaj sočnih in pomensko zelo nenavadnih žalitev: "Prdnem v tvojo splošno smer. Tvoja mati je bila hrček in tvoj oče je smrdel po bezgovih jagodah."

Poklicni igralci so bolj varni
Na letošnjem dnevu Montyja Pythona bo plezanje po obzidju prepovedano. Organizatorji bodo namesto tega pripeljali profesionalne igralce, ki bodo na grajskem dvorišču in v gradu uprizarjali znamenite prizore, pripravili pa bodo tudi projekcijo filma na velikem platnu.

Vsako leto okoli 8.000 ljubiteljev Montyja Pythona
Upravnik gradu Jim Caldwell je za Guardian povedal, da grad Doune vsako leto obišče okoli 25.000 gostov in kar tretjina naj bi k staremu kamenju pripotovala zaradi navdušenja nad filmom iz leta 1975.

Obisk gradu Doune je sicer prijetno doživetje tudi za običajne ljubitelje stare arhitekture. Grad s konca 14. stoletja je namreč ena najbolje ohranjenih srednjeveških utrdb v Veliki Britaniji.