Jane je celovečerni dokumentarni film, ki prinaša biografijo in prvoosebno izpoved znamenite britanske primatologinje Jane Goodall, znane po tem, da je večino življenja posvetila raziskovanju šimpanzov v njihovem naravnem okolju. Foto: Arhiv RTV SLO/Prizor iz filma
Jane je celovečerni dokumentarni film, ki prinaša biografijo in prvoosebno izpoved znamenite britanske primatologinje Jane Goodall, znane po tem, da je večino življenja posvetila raziskovanju šimpanzov v njihovem naravnem okolju. Foto: Arhiv RTV SLO/Prizor iz filma
Jane Goodall
Lani posneti dokumentarec prinaša tudi nedavno posneti intervju z danes 84-letno primatologinjo na njenem domu v Afriki. Foto: Wikipedia Commons
Jane
Kot so o raziskovalki zapisali pri National Geographicu, je bila Jane Goodall tedaj mlada Angležinja v Afriki, k je preučevala šimpanze in nazadnje revolucionirala vedo o primatih. Foto: National Geographic

Leta 1934 v Londonu rojena Jane Goodall je postala splošno znana že po filmu Gospodična Goodall in prosto živeči šimpanzi (ang. Miss Goodall and the Wild Chimpanzees), ki je leta 1965 nastal v produkciji National Geographica. Mladi primatologinji je tudi takratna medijska pozornost prinesla mednarodno priznanje, hkrati pa je bil to veter v jadra znanstvenim dosežkom pri raziskovanja primatov.

Tudi še nikoli objavljeni posnetki
Lani pa je National Geographic produciral nov film o Goodallovi, ki so ga naslovili preprosto Jane. Večkrat nagrajeni dokumentarec, ki ga je režiral Brett Morgen, je spreten preplet še nikoli objavljenih barvnih posnetkov iz njenega osebnega arhiva in nedavno posnetega intervjuja z danes 84-letno primatologinjo na njenem domu v Afriki.

Režiser je glede perspektive filma povedal, da ga je zanimala predvsem "zgodba o ženskem pridobivanju moči, še posebej v obdobju, v katerem je delala Jane. Film je večinoma ljubezenska zgodba, le da ne gre za ljubezen med moškim in žensko. Gre za ljubezen med žensko in njenim delom”.

Mlada Angležinja v Afriki
Kot so o raziskovalki zapisali pri National Geographicu, je bila Jane Goodall tedaj mlada Angležinja v Afriki, k je preučevala šimpanze in nazadnje revolucionirala vedo o primatih. Šlo je za ženska s strastjo do živali, ki ni imela formalnega raziskovalnega znanja, vendar je kljub temu krmarila po področjih, ki so bila v domeni moških. Uspelo se ji je dokopati do pomembnih odkritij in postati svetovno znan obraz okoljevarstvenega gibanja.

Jane Goodall, Dian Fossey, Birutė Galdikas ...
"Ženske smo od moških drugačne v več smislih, tudi v načinu razmišljanja. Imamo več intuicije, več čustev. Ravno zaradi tega se je Jane lahko kot opazovalka in raziskovalka približala šimpanzom tako, kot se je. S svojo energijo in intuicijo se jim je približala bolj, kot si je mislila, in ugotovila, da so nam šimpanzi podobni bolj, kot smo pripravljeni verjeti. V dobrem in slabem.

Jane, Dian Fossey, ki je proučevala gorile, in Birutė Galdikas, ki je proučevala orangutane, sestavljajo t. i. skupino trimatov. Vsaka od teh žensk je posebna in vsaka ima svojo zgodbo. Vse pa so imele tisto ključno intuicijo, da so se lahko približale tako veličastnim živalim in potem tega naučile tudi kolege moške," je prepričana Marina Dermastia, doktorica bioloških znanosti, redna profesorica na Univerzi v Ljubljani in na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana ter znanstvena svetnica na Nacionalnem inštitutu za biologijo v Ljubljani.

Celovečerni dokumentarni film Jane si lahko ogledate drevi ob 20.05 na 2. sporedu Televizije Slovenija.