Filmski festival GoroVenture, ki se začne drevi, bo trajal do nedelje, 25. februarja.

Viharnik z roba prinaša zgodbo o rojstvu in vzponu slovenske intelektualne in športne elite – zibelke slovenskega vitalizma, samozavesti in nacionalnega ponosa. Foto: Slovenski planinski muzej
Viharnik z roba prinaša zgodbo o rojstvu in vzponu slovenske intelektualne in športne elite – zibelke slovenskega vitalizma, samozavesti in nacionalnega ponosa. Foto: Slovenski planinski muzej

Film Viharnik z roba, 100 let Skalašev scenarista in režiserja Igorja Vrtačnika je nastal v koprodukciji RTV Slovenija. Projekciji bo sledil pogovor z avtorjem filma in strokovnim sodelavcem Petrom Mikšo. Film prinaša zgodbo Turistovskega kluba Skala in njegovih osrednjih akterjev (Klement Jug, Joža Čop in Pavla Jesih). Posvečen je 103 letom ustanovitve kluba Skala, ob tem pa se poklanja tudi 130. obletnici rojstva Čopa in prav tako 130. obletnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva ter 100. obletnici Jugove smrti, ki se je avgusta 1924 ponesrečil v zahodnem delu Triglavske stene.

Drugi festivalski dan bo na ogled dokumentarec Tiha moč o Niki Radjenovič in Andreji Jagodic, ki sta se s kolesi odpravili na najvišjo afriško goro Kilimandžaro. Organizacijsko podporo sta našli pri vodji lokalne trekinške agencije Ekeney, ki predvsem zaposluje ženske, s čimer je njun podvig pridobil tudi družbenokritično noto. Projekciji bo sledil pogovor s protagonistkama filma.

V soboto in nedeljo bo skupno na ogled šest dokumentarnih filmov iz sveta alpinizma in plezanja, ki bodo prikazali največje dogodivščine in dosežke teh dveh športov. Projekcije bodo potekale v sodelovanju z Bovec Outdoor Film Festivalom.

V soboto bo kot prvi na ogled irsko-britanski Ne ujemite vetra. Režiserja Lewis Arnold in Chris McClean skozi film raziskujeta pomembnost divjine, igre in odnosa z naravo. Naslednji bo na ogled ameriški Reel Rock: Burning the Flame, ki sta ga režirala Peter Mortimer in Nick Rosen. Film govori o Babsi Zangerl in Jacopu Larcherju, dvojici avstrijskih plezalcev, ki poskusita uresničiti gorečo željo, prosti vzpon na pakistansko 6200 metrov visoko goro Nameless Tower.

Večer bo sklenil prav tako ameriški film Odporniško plezanje Nicka Rosna in Zacharyja Barra o raznoliki druščini plezalcev v zaradi konflikta razklani Palestini, ki si ustvari svojo skupnost, najde tolažbo in odrešitev.

Nedeljske projekcije bo odprl švicarski Večni ogenj, Reel Rock režiserja Nicolasa Bossarda, ki v ospredje postavlja skok z vrha Nameless Towra po preplezani poti Eternal Flame, ki združuje vzpon po eni najlepših plezalnih poti na svetu z enim izmed najlepših mogočih skokov BASE, pri katerih padalec skoči s stoječega objekta. Kot drugi bo na ogled francoski film Globoko zmrzovanje Yannicka Boissenota o petdnevnem zmrzovanju v severni steni gore Grandes Jorasses v masivu Mont Blanc. Letošnji festival bo sklenil film Jadis, pogled v preteklost z zgodbo strastnega prostega francoskega smučarja Sebastiena Jama, so sporočili iz Slovenskega planinskega muzeja.