Festival gorniškega filma (FGF), ki se začenja drevi v Cankarjevem domu v Ljubljani, se bo sklenil 17. februarja. Dogodki se bodo odvili še v Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in Mestnem kinu Metropol v Celju. V spremljevalnem delu festivala bo mogoče obiskati tudi pogovore, predavanja, razstavo in predstavitve najnovejše gorniške literature.

Natančen program festivala
si lahko ogeldate tukaj.

"To bo zares teden gorništva"
"Od samega začetka festivala so njegova stalnica najnovejši filmi, produkcija zadnjih dveh let," je za Televizijo Slovenija povedal direktor festivala Silvo Karo. Kot je dodal, je bilo "mogoče v zadnjih letih malo krize zaradi koronavirusa, mogoče v nekaterih primerih nekoliko slabša produkcija. A menim, da smo se zdaj znova vrnili na stare tirnice in imamo res odlične filme. Stalnica so tudi predavanja alpinistov, letos imamo celo rekordnih osem predavanj tujih in domačih alpinistov. To bo zares teden gorništva: na platnu, v besedi in sliki."

Festival gorniškega filma bo tudi v fokusu tokratne oddaje Osmi dan, ki si jo na Televiziji Slovenija 1 lahko ogledate drevi ob 21.40.

Izmed 78 prijavljenih filmov so organizatorji v tekmovalni program uvrstili torej 35 filmov: osem alpinističnih, devet plezalnih, prav tako devet filmov o gorah, športu in avanturi ter prav toliko tudi o gorski naravi in kulturi. O prejemnikih nagrad bo odločala mednarodna strokovna žirija v sestavi: nekdanja ustvarjalka oddaje Gore in ljudje in naravovarstvenica Marjeta Keršič Svetel, alpinist in gorski vodnik Tomaž Jakofčič ter nemški novinar, gorniški publicist in filmski ustvarjalec Tom Dauer.

Prizor iz filma scenarista in režiserja Igorja Vrtačnika, naslovljenega Viharnik z roba, 100 let Skalašev. Foto: FGF
Prizor iz filma scenarista in režiserja Igorja Vrtačnika, naslovljenega Viharnik z roba, 100 let Skalašev. Foto: FGF

"V zadnjih letih se je kategorija gorska narava in kultura zelo prijela. To je kategorija, ki je zanimiva za vse obiskovalce. V Sloveniji nas je omejeno število plezalcev in alpinistov, ta kategorija pa se je širše prijela tudi s pomočjo medijev, tako da na festival prihajajo tudi ljubitelji narave," je še dejal direktor festivala, ki ga sicer organizira Društvo za gorsko kulturo iz Domžal.

Festival bo odprl slovenski dokumentarno-igrani film iz sklopa zgodovine alpinizma, naslovljen Viharnik z roba, 100 let Skalašev, scenarista in režiserja Igorja Vrtačnika, ki je nastal v koprodukciji RTV Slovenija. Film odstira zgodbo Turistovskega kluba Skala in njegovih osrednjih akterjev, kot so bili Klement Jug, Joža Čop in Pavla Jesih. Ob tem, da je posvečen 103 letom od ustanovitve kluba Skala, se poklanja tudi 130. obletnici rojstva Jože Čopa in prav tako 130. obletnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva ter 100. obletnici smrti Klementa Juga, ki se je avgusta 1924 ponesrečil v zahodnem delu Triglavske stene, ko je sam skušal preplezati steber, ki so ga kasneje poimenovali po njem – Jugov steber.

18. Festival gorniškega filma vabi

Na prvi dan festivala bo mogoče prisluhniti tudi predavanju poljskih alpinistov Krzystofa Wielickija in Leszeka Cichyja, ki sta 17. februarja 1980 kot prva opravila zimski vzpon na Mount Everest. Kot je še povedal direktor festivala Karo, ima to srečo, da pozna veliko alpinistov, ki mu jih ni težko povabiti na festival. Še prav posebej pa so mu "blizu poljski alpinisti zaradi himalajskih vzponov. Ne samo, da so bili uspešni na Himalaji, ampak so leta 1980 prvi začeli z zimskimi vzponi ".

Kultna smer Eternal Flame v središču festivala
Sicer pa bo v središču pozornosti tokratnega festivala kultna smer Eternal Flame v karakorumskem stolpu Nameless Trango Tower v Pakistanu. Tej smeri se posvečata švicarski film Večna lenoba in ameriški Goreči plamen, o njej bo predaval tudi španski alpinist Edu Marin, ki je leta 2022 v njej opravil drugi prosti vzpon. To znano smer sta sicer leta 2006 v 24 urah preplezala tudi Slivo Karo in Andrej Grmovšek. Karo je leta 2022 šele kot drugi Slovenec prejel zlati cepin za življenjsko delo, najvišje priznanje za alpinistične dosežke na svetu.

Na ogled bo tudi ameriški film Plezanje kot upor, ki se dotika trenutnih družbenopolitičnih razmer na Bližnjem vzhodu. Poleg alpinističnih, plezalnih in športnih filmov se bodo zvrstile še projekcije etnografskih dokumentarnih filmov, in sicer poljskega Sanje strica Vakha, italijanskega Darovi čakanja ter španskega Gora spominov. Na ogled bosta še francoski jamarski film Raziskovalci podzemlja in prav tako francoski Mongolija: Dolina medvedov, ki govori o barvitosti te prostrane nomadske države v vzhodni Aziji.

"Zaradi nedotaknjenih gozdov in čistih vodotokov Mongolije so tamkajšnji ljudje tisočletja ohranili nomadski način življenja, ki pa je zaradi neodgovornega ravnanja z naravo zdaj ogrožen. Bodo zmogli obnoviti svoje bogate ekosisteme?" so o filmu Mongolija: Dolina medvedov zapisali organizatorji festivala. Foto: FGF

V sklop zgodovine alpinizma sodi še bosanski dokumentarec Himalajska bojevnika, ki govori o pol stoletja trajajočem prijateljstvu med hrvaškim alpinistom Stipetom Božićem in slovenskim Vikijem Grošljem. V ta sklop sodi še švicarski film Pajek v Patagoniji, tako rekoč oris zgodovine osvajanja patagonskih gora.

Še šest slovenskih filmov na tokratnem festivalu
Poleg filma Viharnik z roba bo na ogled še šest slovenskih stvaritev: animirani kratkometražec Divji petelin: Skrivnostno življenje v letu in četrt Jerneja Myinta, dokumentarni film projekta LIFE Lynx Skupaj za rise Gregorja Šubica in Timoteja Vrtnika, kratkometražni Na, v in pod Savo Rožleta Bregarja, filmska zgodba gorskih tekačev na Julian Alps Trail Run Tam, kjer tečejo kozorogi Aliasha Tepine, film o kolesarskem vzponu Nike in Andreje na Kilimandžaro Tiha moč Petra Vrčkovnika ter kratkometražec o strastnem deskarju D A NN O Č, ki ga podpisuje Mitja Legat.