Prizor iz zmagovalnega filma Mongolija: Dolina medvedov. Foto: Arhiv FGF
Prizor iz zmagovalnega filma Mongolija: Dolina medvedov. Foto: Arhiv FGF

Ob glavni nagradi mesta Domžale so na 18. Festivalu gorniškega filma (FGF) nagradili tudi najboljše filme v posameznih kategorijah festivala, ki ga je organizirala domžalsko Društvo za gorsko kulturo. Žirija je izbirala med 35 filmi v tekmovalnem programu. Nagrajeni filmi bodo drevi na ogled v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in celjskem Kinu Metropol, v Domžalah in Radovljici pa si jih bo mogoče ogledati tudi v soboto.

"Tajga, znana tudi pod imenom borealni gozd, predstavlja približno 17 odstotkov zemeljske površine in se ponaša z največjo gostoto rek in izvirov na svetu. Zaradi nedotaknjenih gozdov in čistih vodotokov Mongolije so tamkajšnji ljudje čez tisočletja ohranili nomadski način življenja, ki pa je zaradi neodgovornega ravnanja z naravo zdaj ogrožen. Bodo zmogli obnoviti svoje bogate ekosisteme?" so organizatorji festivala zapisali v napovedi celovečerca Mongolija: Dolina medvedov, francoskega uro in pol trajajočega filma v mongolskem jeziku.

Sorodna novica Doslej najbogatejši Festival gorniškega filma odpira slovenski Viharnik z roba, 100 let Skalašev

O nagrajencih je odločala žirija v sestavi: nekdanja ustvarjalka oddaje na Televiziji Slovenija Gore in ljudje in naravovarstvenica Marjeta Keršič Svetel, alpinist in gorski vodnik Tomaž Jakofčič ter nemški novinar, gorniški publicist in filmski ustvarjalec Tom Dauer.

Nagrajena stvaritev večplastno prikaže Mongolijo. Kot je zapisala žirija, film odlikuje "odličen scenarij, lepa pripoved, ki daje misliti, brez nepotrebnega moraliziranja. Odlična kombinacija med lokalnimi ljudmi in njihovim znanjem ter znanstvenim pristopom. Ustvarjalcem je uspelo najti odličen primer za vsesplošne težave človeštva. Film daje gledalcu ob koncu občutek, da je v Mongoliji že bil."

Žirija je kot najboljši alpinistični film nagradila ameriški film Transcendenca, ki ga je Michelle Smith posnela o vrhunskem paraplezalcu Adrienu Costi. Kot najboljši plezalni film so nagradili prav tako ameriškega Plezanje kot upor, v katerem se režiserja Zachary Barr in Nick Rosen posvetita trenutnim družbenopolitičnim razmeram na Bližnjem vzhodu.

Švicarski film Franka Senna Tragedija na Haute Route o turnosmučarski drami leta 2018 je slavil v kategoriji gore, šport in avantura. "Zelo podrobno raziskana in odlično povedana zgodba o zelo pretresljivem dogodku, ki se lepo izogne presoji," je zapisala žirija. Nagrado za najboljši kratki film je prejel ameriški animirani dokumentarec Henne Taylor, naslovljen Anatomija vzpona.

Podelili so tudi častne pohvale naslednjim filmom: francoskemu alpinističnemu Letenje v Karakorumu Antoina Girarda, ameriškemu plezalnemu DNA Josha Lowlla, v kategoriji gore, šport in avantura švedskemu Lebdenje na snegu Kurta Skooga ter med filmi o gorski naravi in kulturi španskemu Gora spominov Julena Zubieteja.

Med nagrajenci sicer ni slovenskih stvaritev, čeprav jih je bilo na letošnjem festivalu na ogled kar sedem. Trije so doživeli premiero: dokumentarno-igrani Igorja Vrtačnika Viharnik z roba, 100 let Skalašev, filmska zgodba gorskih tekačev na Julian Alps Trail Run Tam, kjer tečejo kozorogi Aliasha Tepine in dokumentarec Himalajska bojevnika bosanskega režiserja Zehrudina Isakovića o polstoletnem prijateljstvu med Stipetom Božićem in Vikijem Grošljem, torej hrvaškim in slovenskim alpinistom.

Na letošnjem festivalu se je zvrstilo tudi osem predavanj v znamenju osebnih zgodb. Predavali so alpinisti Krzysztof Wielicki in Leszek Cichy, Mikhail Fomin, Edu Marin, Matteo Della Bordella in Rado Fabjan, športna plezalka Mina Markovič, fotograf in režiser Rožle Bregar, raziskovalec planinske zgodovine Dušan Škodič, na fotografski razstavi pa tudi direktor festivala Silvo Karo.

Silvo Karo, ustanovitelj in direktor festivala gorniškega filma