Nagrajenci lanskega filmskega festivala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nagrajenci lanskega filmskega festivala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Med prijavljenimi je 23 celovečernih filmov, 20 srednjemetražnih in 91 kratkometražnih filmov, so sporočili organizatorji festivala. Največ filmov, 61, je igranih, 54 je dokumentarnih, 14 eksperimentalnih in 5 animiranih.

Lani zmagal Hvala za Sunderland
Na lanskem festivalu je glavno vesno za najboljši igrani celovečerec festivala dobil film Hvala za Sunderland, v katerem režiser Slobodan Maksimović slika dva fenomena sodobne (slovenske) družbe – poštenega delavca na robu eksistence in razvajeno zvezdnico, ki ji je tudi sprehod psa odveč.

Za glavno vlogo sta bila nagrajena Gregor Baković, ki je v filmu Hvala za Sunderland prepričal v glavni vlogi poštenega Johana, in Uroš Fürst za vlogo Uroša v filmu Vaje v objemu. Fürstova soigralka Jana Zupančič je za vlogo Tjaše prejela vesno za glavno žensko vlogo, za najboljšo stransko igralko pa je bila razglašena Marjuta Slamič za vlogo Phirav Pao v filmu Šanghaj. Vesno za stransko moško vlogo je domov odnesel Branko Đurić - Đuro (žirija je v njem prepoznala inovativnost), Maksimovićev film pa je bil nagrajen še za najboljšo montažo, priznanje sta dobila Jurij Moškon in Milan Milošević.

Za najboljši scenarij je bil nagrajen Matevž Luzar za film Srečen za umret. Vesno za najboljšo režijo je prejel Metod Pevec za dramo o odnosih Vaje v objemu.