Tretjo izvedbo festivala drevi ob 18. uri uvaja odprtje razstave vizualne umetnice Neže Knez Analogne difrakcije #1. Postavitev v Projektni sobi SCCA predstavlja aktualno fazo njenega večletnega umetniško-raziskovalnega projekta, ki se bo na koncu zgostil v eksperimentalni film.

Neža Knez, Analogne difrakcije 1. Foto: V-F-X Ljubljana
Neža Knez, Analogne difrakcije 1. Foto: V-F-X Ljubljana

Med festivalom bo postavljena tudi multimedijska interaktivna umetniška instalacija Potovanje v vesolje zavesti, ki bo preizkušala meje pogleda. Na njej obiskovalci s pomočjo VR-očal in z možganskimi senzorji, pritrjenimi na čelu, spremljajo predvajanje glasbenega tridimenzionalnega videa zgodbe o sfingi, ki kot varuhinja znanja raziskuje jedro svoje biti na poletu skozi prostranstvo sanj. Ustvarila sta jo slovenski avdiovizualni umetnik in arhitekt RAJ X TOT ter italijanski oblikovalec videovsebin Antonio Giacomin.

Natančen program festivala
V-F-X Ljubljana (11.–14. maj)
si lahko pogledate tukaj.

Tokratno avtorico v fokusu, avstrijsko umetnico in filmsko ustvarjalko Gudrun Krebitz, bo mogoče spoznati prvi dan festivala z ogledom njenih filmov in po pogovoru. Umetnica se v svojem delu osredinja na eksperimentalno animacijo, instalacije in risbe. Njene risbe in kolaži, na naraciji osnovani kratki filmi in instalacije so predstavljeni v razstavnih prostorih in na filmskih platnih po vsem svetu. Po napovedih organizatorjev bodo z njo raziskovali polifonično plastenje intimnih filmskih krajin.

Gudrun Krebitz, The Magical Dimension, 2018. Foto: V-F-X Ljubljana/zajem iz filma
Gudrun Krebitz, The Magical Dimension, 2018. Foto: V-F-X Ljubljana/zajem iz filma

Ekvadorski kurator Jean-Jacquesa Martinoda je za festival pripravil program panameriškega filma. Na sobotni okrogli mizi bodo sodelujoči avtorji razmišljali o analognih formatih v digitalnem okolju, med drugim tudi o tem, kakšna je prihodnost tovrstnih umetniških praks. V programu Nova svetloba bodo zavrteli izbor slovenskega avantgardnega oziroma eksperimentalnega filma. Zbirko tovrstnih filmov so leta 2010 začeli ustvarjati v kinoteki in trenutno šteje več kot 100 naslovov.

Tokratno programsko ekipo festivala V-F-X Ljubljana sestavljajo Anja Banko, Vesna Bukovec, Peter Cerovšek, Matevž Jerman, Varja Močnik in Igor Prassel. Na festivalu pa letos gostijo še Martina Bausa, Vladislava Kneževića, Jana Kulko, Anžeta Peršina, Toneta Račkega in Ivonne Sheen.

Jan Kulka, filmski performans Pramítačka (Arheoskop). Foto: V-F-X Ljubljana/arhiv avtorja
Jan Kulka, filmski performans Pramítačka (Arheoskop). Foto: V-F-X Ljubljana/arhiv avtorja