Foto: Minoriti
Foto: Minoriti

Do 22. aprila se bo tako v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor odvila vrsta sobotnih filmskih večerov. "Glavni ustvarjalci programa ostajajo isti, to so člani konzorcija Film in Maribor, ki so pred štirimi leti združili moči s ciljem razvoja filmske kulture v Mariboru," je povedala Ksenija Repina, organizatorka umetniškega programa v Kulturni četrti Minoriti.

Sorodna novica Zgodba o treh afganistanskih dekletih, ki sledijo svojim smučarskim sanjam

Program, ki ga financira Mestna občina Maribor, bo to soboto pogled usmerjal v slovenski dokumentarni film Smučarske sanje in nato mednarodno produkcijo o avstrijski cesarici Korzet.

Sredi marca je na sporedu spet otroški program s slovenskimi literarnimi junaki, ki mu bo sledila projekcija korejskega filma Dvojna prevara. Soboto kasneje bodo predvajali selekcijo nagrajenih kratkih filmov in potem še film Trikotnik žalosti švedskega cineasta Rubena Östlunda.

Sorodna novica Trikotnik žalosti

Aprila so na sporedu še korejski film Posrednik, nato projekcije Bimberlija in drugih risank ter slovenski film Jezdeca. Prva izvedba Filma v Minoritih se bo zaključila 22. aprila s slovenskim filmom Pošvedrani klavir.

Po besedah Urške Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže gre za filmski program, ki ga strokovno zasnuje konzorcij nevladnih organizacij, ki v Mariboru delujejo na področju filma. Programska selekcija napoveduje "nagrajene in prodorne naslove, ki razpirajo sodobne teme, nove poglede in zastavljajo pomembna vprašanja vsakdanjosti, nekaterim projekcijam bodo sledili tudi pogovori z ustvarjalci."

V konzorcij Film in Maribor so združene nevladne organizacije Društvo za razvoj filmske kulture, Zavod MARS Maribor, Pekarna Magdalenske mreže, Filmsko društvo Film Factory ter društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra.

S filmsko-vzgojnimi vsebinami pospremljen program za otroke in mlade je po besedah Hane Repše zaznamovan s slovenskim sodobnim animiranim filmom. "Zdi se nam pomembno, da pokažemo, da tudi naši, slovenski ustvarjalci delajo izjemno kakovostno, zato se trudimo, da jih damo čim večkrat na program," je dejala.

Želijo si, da bi lahko v prihodnje delali več projekcij
Po besedah Žige Brdnika so veseli, da so dobili prostor v Lutkovnem gledališču Maribor in s tem možnost kontinuiranega izvajanja filmskega programa, s katerim prinašajo v Maribor kakovostne, nekomercialne filme in posledično vzgajajo filmsko občinstvo. Zaenkrat lahko zaradi omejenega obsega sredstev in zasedenosti dvorane lutkovnega gledališča izvajajo le en dogodek na teden, želijo pa si, da bi lahko v prihodnje delali več projekcij, tudi s ponovitvami in tako zagotavljali stalno filmsko ponudbo in s tem lažje ohranjali občinstvo.

Foto: Kino Udarnik
Foto: Kino Udarnik

Pred leti se je zaprl kino Udarnik, od tedaj je Maribor brez mestnega kina. Občina je pred dvema letoma naredila korak naprej in kupila digitalni projektor, ki je nameščen v Lutkovnem gledališču Maribor.

Mesto za filmske programe v Mariboru se napoveduje v delu načrtovanega Centra Rotovž, ki so ga začeli graditi lani, a po besedah predstavnikov konzorcija Film in Maribor zaenkrat še ni znano, v kakšnem obsegu naj bi deloval.