DSFU mora med drugim vračati stroške za izgubljeno pravdo za podržavljeni Viba film. Foto:
DSFU mora med drugim vračati stroške za izgubljeno pravdo za podržavljeni Viba film. Foto:

Predsednik izvršnega odbora DSFU Igor Koršič v sporočilu za javnost dogodke razlaga kot posledico "sistematičnega državnega onemogočanja civilne družbe, preventivnega maščevanja oblastniških državnih birokratov nad strokovno organizacijo, ki jih kritizira".

Tekoči račun DSFU je od januarja blokiran, saj so letos prispele terjatve državnega pravobranilstva RS za sodne stroške za izgubljeno pravdo za podržavljeni Viba film, ki so ga nekoč filmski delavci kupili. Državno pravobranilstvo RS je sicer začasno odložilo odplačevanje dolga, zato je poslovni račun DSFU trenutno deblokiran.

Razlogi za "bankrot"
DSFU je brez denarja zaradi povezanih razlogov. Prvi je ta, da filmski sklad društvu ni plačal dveh pogodbenih obveznosti za akcije, ki jih je društvo izvedlo leta 2006, to je okoli 6.000 evrov; drugi pa, da so birokrati pod prejšnjo ministrico izjemoma prenesli zakonsko obveznost plačila za delovanje društva, ki deluje v javnem interesu, na sklad, ta pa delovanja društva noče plačevati. Društvo se je skušalo financirati z izvajanjem akcij, s podeljevanjem nagrad in priznanj, pedagoškimi dejavnostmi, scenarističnimi delavnicami in podobnim, vendar sklad pogodbenih obveznosti iz podpisanih pogodb za akcije ne bi plačal. Kljub popolni dokumentaciji niso izpolnili obljube, da bodo dolg poravnali.

Sklad čaka vrsta tožb
Novi v. d. direktorja in direktor direktorata za medije AV Igor Prodnik je vsa takšna izplačila ter izplačila za druge pogodbene obveznosti zaustavil. Ob tem Koršič opozarja, da DSFU čez dva tedna podeljuje Badjurovo nagrado, a je v podobnem položaju kot producenti, ki morajo poravnavati svoje pogodbene obveznosti v režimu popolne negotovosti. Zato sklad čaka vrsta tožb, ponavlja predsednik izvršnega odbora DSFU.