Marjetica Mahne meni, da je Prodnikov prevzem sklada posmeh slovenskim filmarjem. Foto: RTV SLO
Marjetica Mahne meni, da je Prodnikov prevzem sklada posmeh slovenskim filmarjem. Foto: RTV SLO
Stane Malčič
Filmski trak
Zbrana društva od vlade med drugim zahtevajo, da po posvetu s stroko v najkrajšem možnem času imenuje nove ter da poslovanje sklada pregledata računsko sodišče in komisija za preprečevanje korupcije. Foto: EPA
Igor Prodnik

Očitke so Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU), Gospodarsko interesno združenje slovenskih filmskih producentov (GIZ) in Društvo slovenskih režiserjev (DSR) izrazili na novinarski konferenci, ki so jo sklicali zaradi kaosa na Filmskem skladu RS in RS in posledično v slovenski kinematografiji nasploh. Vodilnim na skladu in posledično tudi ministru za kulturo Vasku Simonitiju očitajo še neresnično obtožbo, da so vsega krivi producenti, ki niso zmožni realizirati zastavljene finančne sheme.

Mahnetova okrivila Prodnika in Malčiča
Razrešena podpredsednica nadzornega sveta filmskega sklada Marjetica Mahne je krivdo za slabo stanje na področju slovenskega filma pripisala novemu v. d. direktorju sklada Igorju Prodniku in nekdanjemu v. d. direktorju Stanetu Malčiču. Potem ko je mesto v. d. direktorja zasedel Prodnik, je 12. septembra odstopila strokovno-programska komisija. To so sestavljali Bojan Kavčič, Neva Mužič in Gorazd Trušnovec. Ta pa je v imenu komisije sporočil, da filmski sklad s prihodom Prodnika nima več enakega statusa in vsebine kot javni sklad, s katerim je ta komisija začela sodelovati. Na tokratni novinarski konferenci je Prodnik povedal, da bo v kratkem ustanovil novo komisijo.

Konference se je udeležil tudi odstavljeni v. d. direktorja Denis Miklavčič, ki je med drugim povedal, da je njegova nastavitev že od samega začetka povzročala trenja, ki so dosegla vrhunec, ko je izrazil sum, da letos ne bo mogoče posneti pet filmov, vseh v jesenskem času, kot si je to zamislil Malčič. Kot je dodal, je bil razrešen kmalu potem, ko je zaprosil za pravno mnenje filmskega programa.

Mahne: Filmski program za leto 2007 je skropucalo
Pretekih dogodkov na skladu se je spomnila tudi Mahnetova, ki trdi, da je na stanje na filmskem skladu večkrat opozorila ministra za kulturo, ki pa se ni odzval. Filmski program za leto 2007 je Mahnetova označila za "skrpucalo", dotaknila pa se je tudi Prodnikovega prevzema sklada, ki je posmeh slovenskim filmarjem, saj je, kot pravi, jasno, da bo odstavil vsakogar, ki mu bo na poti.

O cenzuri in nasprotovanju mednarodnemu sodelovanju
Iz društva producentov se je oglasila Dunja Klemenc iz studia Maj, ki je izrazila nerazumevanje razpisnih pogojev filmskega sklada, ki ne upoštevajo mednarodnih koprodukcij. Koršič pa je prepričan, da gre vladajoči strukturi "mednarodno sodelovanje na živce". Državne cenzure se je dotaknil Dražen Štader, čigar film Srednja šola je bil s prihodom Malčiča označen za pornografski in ne vreden snemanja, ob tem pa ga s sklada nihče ni pozval na pogovor.

Predčasni odhod Prodnika
Že med samo razpravo je želel svojo stran predstaviti Prodnik, a ni prišel do besede. Nato pa je v času vprašanj vendarle izrazil protest, da, tako kot Malčič, ni bil povabljen na novinarsko konferenco. Dodal je še, da je v času opravljanja funkcije v. d. direktorja storil marsikaj, med drugim objavil štiri pozive, v 14 dneh pa bo z novima komisijama še enkrat ocenil program. Potem ko je med občinstvom in zbranimi društvi izbruhnil smeh, je Prodnik zapustil dvorano z besedami: "Zahvaljujem se za norčevanje, ki ste mi ga pripravili."

Vlada ima čas do 1. oktobra
V pozivu vladi so zbrana društva med drugim zahtevala, da predsednik vlade poskrbi, da bo minister za kulturo iz vseh filmskih ustanov odstranil Prodnika in Malčiča, da vlada odpokliče člane nadzornega sveta filmskega sklada ter po posvetu s stroko v najkrajšem možnem času imenuje nove ter da poslovanje sklada pregledata računsko sodišče in komisija za preprečevanje korupcije. V primeru, da se na pozive ne bodo odzvali do 1. oktobra, so pripravljeni o tem obvestiti tudi evropsko strokovno javnost in sprožiti vse potrebne postopke.