Teden dni po imenovanju novega vršilca dolžnosti direktorja Filmskega sklada Igorja Prodnika nadzorni svet zopet išče novega človeka. Foto: RTV SLO
Teden dni po imenovanju novega vršilca dolžnosti direktorja Filmskega sklada Igorja Prodnika nadzorni svet zopet išče novega človeka. Foto: RTV SLO
Filmski studio Viba
Ob neurejenih razmerah na Filmskem skladu vseskozi javno protestirajo tudi Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev, Društvo slovenskih režiserjev in Gospodarsko interesno združenje filmskih producentov, ki opozarjajo na nevzdržne razmere, v katerih se nahajajo. Filmska produkcija je praktično ostala na mrtvi točki, brez dela pa je tudi filmski studio Viba.

Dober teden po razrešitvi Denisa Miklavčiča, ki ga je na vodstvenem položaju zamenjal Igor Prodnik, nadzorni svet že išče novega direktorja Filmskega sklada. V časniku Delo so danes objavili nov javni razpis za direktorja sklada, ki od kandidatov med drugim zahteva najmanj univerzitetno izobrazbo, najmanj pet let vodstvenih izkušenj in poznavanje področja dela sklada.


Za objavo razpisa ni nikakršnih zadržkov
Časnik Delo je ob tem še navedel, da je bil razpis objavljen v Uradnem listu RS 14. septembra, nadzorni svet sklada pa ga je na korespondenčni seji sprejel dva dni prej. Kot sta povedala tako vršilec dolžnosti uprave Igor Prodnik kot odvetnica bivše skladove direktorice Irene Ostrouške, ovir za objavo razpisa ni več, saj je bil končan sodni postopek, ki ga je Ostrouška sprožila zaradi napačnega vodenja postopka njene razrešitve. Ob objavi razpisa se je oglasil tudi zadnji razrešeni v. d. direktorja sklada Denis Miklavčič, ki je nadzornemu svetu zastavil vprašanje, kdaj so bili vzpostavljeni pogoji za objavo tega razpisa; in če so bili pred 7. septembrom, zakaj nadzorni svet tega razpisa ni takoj objavil, temveč je dopuščal vedejevsko vodenje sklada.

Kolobocijam na Filmskem skladu ni videti konca
Po zadnjih dogodkih se zdi, da kolobocijam na Filmskem skladu ni videti konca. Vse se je začelo že oktobra leta 2006, ko je nadzorni svet Filmskega sklada odstavil dotedanjo direktorico Ireno Ostrouško in na njeno mesto postavil Staneta Malčiča, ki je svoj odstop ponudil junija 2007. V tem času so mu mnogi očitali nezdružljivost funkcij, saj je zasedal tako položaj v. d. direktorja kot predsednika nadzornega sveta Filmskega sklada, to pa je bil nazadnje tudi eden izmed razlogov za njegov odstop. Malčiča je nasledil Denis Miklavčič, sicer dotedanji član nadzornega sveta FS, ki pa je ta položaj zasedal dobra dva meseca. 7. septembra ga je namreč zaradi razhajanj v interesih v zvezi z realizacijo programa Filmskega sklada za leto 2007 zamenjal nadzorni svet sklada in na njegovo mesto imenoval Igorja Prodnika, ki pa je hkrati tudi generalni direktor direktorata za medije na ministrstvu za kulturo, zaradi česar so ob njegovi izvolitvi mnogi opozarjali na nezdružljivost funkcij ter opozarjali, da gre za grob poseg v avtonomijo sklada.