Filmski del ljutomerskega festivala je začel Cvitkovičev film Odgrobadogroba. Foto: TFF
Filmski del ljutomerskega festivala je začel Cvitkovičev film Odgrobadogroba. Foto: TFF
Šejtanov bojevnik
Šejtanov bojevnik - najboljši fantastični film, ki ga je Srbija kdaj proizvedla, boljši od Harrya Potterja, kajti Harry je tukaj zloben, in produkcijsko enakovreden Gospodarju prstanova za dosti manj denarja. To je le nekaj obljub organizatorjev pred projekcijo srbskega filma. Foto: Grossmanov festival filma in vina
Karol Grossmann, prvi filmski posnetki
Karol Grossmann je zapustil tri dokumentarne kratke filme, ki jih je posnel leta 1905 in 1906. Foto: Grossmanov festival digitalnega filma
Spominska soba Karola Grossmanna
Karol Grossmann je začel s fotografijo in nato podlegel tudi čarom filmske kamere. Foto: RTV SLO

Festival, ki se je začel s projekcijo Cvitkovičevega filma Odgrobadogroba v ljutomerskem Kulturnem domu, so v spomin na pionirja slovenskega filma dr. Karola Grossmanna prvič pripravili lani.

Festivalski filmski program - skupno bo na ogled 15 filmov bosansko-hercegovske, hrvaške, srbske, turške, češke in slovenske produkcije, so organizatorji razdelili v štiri sekcije. V uradnem tekmovalnem programu bosta filme ocenjevala strokovna žirija in občinstvo, potegovali pa se bodo za glavno nagrado in naziv "hudi maček" za najboljši in "najnevarnejši" film.

V sekciji Tuji aktualni program se bodo predstavili novejši žanrski filmi, v retrospektivni sekciji Stari mački pa nekateri tuji režiserji, ki so na svoj način zaznamovali svetovno žanrsko kinematografijo. Nagrada "mladi hudi maček" bo romala v roke ustvarjalcu najboljšega digitalnega kratkega filma. Organizatorji napovedujejo, da bodo večino filmskih projekcij pospremili tudi njihovi avtorji.

Mački bodo zamijavkali 12. avgusta
Na Grossmannovem festivalu filma in vina bodo predstavili nekatere domače in tuje filmske festivale, v izobraževalni delavnici pa bo Filmska praksa Plan 9 snemala kratke filme. Festival, ki je poleg Kulturnega doma prostor dobil še v kinu Mitra in Cantante, se bo končal s podelitvijo nagrad filmarjem in vinarjem 12. avgusta na Glavnem trgu v Ljutomeru.

Kultni filmi in tisti, ki to šele bodo
Dogodek, ki ga organizirata Prleška razvojna agencija in Filmska praksa Plan 9 v sodelovanju z občino Ljutomer in podjetjem RC Media, naj bi postal tradicionalna filmska prireditev s kakovostno in progresivno filmsko ponudbo. V celoti naj bi bil posvečen nekomercialnim žanrskim filmom svetovne kinematografije, je pojasnil direktor festivala Tomaž Horvat. S poudarkom na kultnih filmih in tistih, ki to šele bodo, je dodal.

Fantastični, nenavadni in ekstremni filmi, ki na tak ali drugačen način odstopajo od matičnih žanrskih obrazcev ter jih presegajo, bodo torej, če bo šlo vse po načrtih, v prihodnjih letih filmske sladokusce privabljali v Ljutomer. Organizatorji si želijo, da bi tako na neki način vsaj delno povrnili "nevarnost in drznost v filme, ki s svojo mlačnostjo, politično korektnostjo in željo po vsesplošnem ugajanju izgubljajo svoj nekdanji ugled, vpliv ter gledljivost, seveda s tem tudi gledanost."

Noč prinaša "prepovedano"?
Celotno filmsko dogajanje bo vse dni dopolnjeval bogat spremljevalni program. Ker je vinogradništvo ena od značilnosti Ljutomera in okolice, bo filmskemu dogajanju družbo delala tekmovalna razstava vina. Na posebnem prizorišču bo šotorišče, kjer bodo čez dan glasbene in gledališke prireditve, po polnoči pa bodo prišle na vrsto projekcije filmov, ki jih podnevi "res ne bi nikoli smeli gledati".

Grossmann je "zakrivil" lanskoletno filmsko slavje
Fotografskemu in filmskemu entuziastu Karolu Grossmannu (1864-1929) gre zasluga za prve slovenske filmske posnetke, ki jih je ulovil leta 1905 v domačem Ljutomeru. Odvetnik Grossmann je tako sprožil razvoj slovenskega filma. Zapustil nam je kratke dokumentarne filme Odhod od maše v Ljutomeru, Sejem v Ljutomeru in Na domačem vrtu. Prva dva nadaljujeta t. i. lumierovski vzorec, Na domačem vrtu pa je dokumentarec družinskega tipa. Grossmann je bil eden začetnikov slovenske umetniške fotografije.