Karol Grossmann je zaslužen za prve slovenske filmske posnetke. Foto: Grossmannov festival digitalnega filma
Karol Grossmann je zaslužen za prve slovenske filmske posnetke. Foto: Grossmannov festival digitalnega filma
Grossmanov festival digitalnega filma Foto: Grossmannov festival digitalnega filma
Iščemo izvirne filmske posnetke. Foto: Grossmannov festival digitalnega filma

Festival, potekal bo do 12. 8., je posvečen Karolu Grossmannu, avtorju prvih domačih filmskih posnetkov in je namenjen amaterskim filmarjem, ki neodvisno od državnih kulturnih ustanov in s skoraj ničnimi finančnimi sredstvi ustvarijo izvirne filmske izdelke. Žirija bo najboljšim podelila trofeje in naziv Hudi maček.

Nizkoproračunski slovenski film
Festival nizkoproračunskih (oziroma celo brezproračunskih) filmov ima v Sloveniji prav poseben pomen, saj so tudi naši največji filmski ustvarjalci prisiljeni delati s skromnimi finančnimi sredstvi. Majhen proračun pa filmarje prisili v dodatno ustvarjalnost, ki pa včasih vodi do kakovostnih umetniških izdelkov.

Take bomo skušali odkriti tudi v Ljutomeru. V tekmovalnem delu festivala digitalnega amaterskega filma se bo predstavilo 19 filmov, od tega so domači ustvarjalci prispevali 14 filmov.

Razstava o začetkih slovenske kinematografije
V času festivala je bilo tudi odprtje začasne razstave na temo zgodovina slovenskega filma, ki so jo organizatorji festivala pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Razstava predstavlja tudi fotografije, ki jih je posnel Karol Grossman, ki se je za umetnost gibljivih slik začel zanimati ravno zaradi ljubezni do fotografije.

Pomoč Evropske unije
Festival digitalnega filma bo osrednji dogodek v okviru projekta Grossmann 2005: 100 let filma, ki so ga Prleška razvojna agencija, Filmska praksa PLAN 9 in Občina Ljutomer s sofinanciranjem Evropske skupnosti pripravile v okviru programa Phare CBC Sklad za male projekte Slovenija - Avstrija 2002.

Sejem iz Grossmannovih časov
Filmsko dogajanje v Ljutomeru bodo pospremili drugi kulturno-umetniški dogodki, predvsem koncerti, ki bodo v času festivala vnesli nekaj živahnosti v Ljutomer in njegovo okolico.

Ob koncu festivala pa nas čaka tradicionalni 'Prleški sejen po celen Lotmerki'. Sejma ne poudarjamo naključno. Dogodek se je namreč razvil ravno iz sejma, ki ga je na svojih prvih posnetkih ujel Karol Grossman.