Najboljši filmi prejmejo propelerje. Foto: MFF
Najboljši filmi prejmejo propelerje. Foto: MFF
Osrednje festivalsko prizorišče. Foto: MFF
V glavnem programu so tudi Ruševine. Foto: RTV SLO

Med filmi, ki si jih bodo obiskovalci festivala lahko ogledali, je tudi film Janeza Burgerja Ruševine. Festivalski selektor pa je za predvajanje v Motovunu med drugimi izbral tudi filme, kot so na primer Manderlay Larsa Von Trierja, Land of Plenty Wima Wendersa in My Stepbrothers Frankenstein Valerija Todorovskega.

Organizatorji niso pozabili tudi na dolgometražne dokumentarne filme, saj bo mogoče izbirati tudi med filmi The Yes Men (Dan Ollman, Sarah Price in Chris Smith), Darwin's Nightmare (Hubert Sauper) in Tarnation (Jonathan Caouette).

Letošnji partner je Dunaj
Festivalski partner Motovuna je Dunaj, poleg sekcije, namenjene njemu, in glavne sekcije so filme uvrstili še v sekcije 50 let, Novi regionalni pejsaž in Manjši kino. Osrednje prizorišče je glavni motovunski trg, poleg tega pa bodo filme predvajali tudi v kinu Barbacan, kinu Bauer in t. i. Še manjšem kinu, ki ima svojo posebno sekcijo.

Kot vsako leto, tudi tokrat primarni cilj festivala ostaja enak, v predstavitvi MFF-ja lahko preberemo, da je ta predstavljanje filmov "neodvisne produkcije, filmov, ki izhajajo iz kinematografij, manj zastopanih na standardnih kinoprogramih, in filmov, ki s svojo posebnostjo izstopajo od ponudbe velikih filmskih studijev."

Festival je tudi tekmovanje
Poleg glavne nagrade festivala za najboljši film bodo izbirali tudi najboljši film regije med Albanijo in Avstrijo (prejel bo nagrado odAdoA), svojo nagrado (FIPRESCI) bo podelila tričlanska mednarodna žirija filmskih kritikov, o nagrajencu VIP-neta v kategoriji Motovun Online pa bo odločala tričlanska žirija mladih poklicnih filmarjev. Poleg tega bodo nagradili tudi najboljši film, ki tematizira in spodbuja varstvo človekovih pravic. Ta bo prejel nagrado Amnesty Internationala za človekove pravice.

Filmi tudi prek spleta
Če ne boste odpotovali v Motovun, pa bo v času festivala nekaj filmov na voljo tudi v okviru festivalskega programa Motovun Online. Ta ponuja izbor kratkih filmov, ki si jih lahko ogledate kar doma.

Pripravili so tudi spremljevalni program, ki vključuje motovunsko filmsko šolo, režisersko in igralsko delavnico, na festivalu pa bodo snemali tudi dokumentarec o MFF-ju.