Doslej najpopolneje restavrirana različica filma Metropolis sloni na kopiji, odkriti v Filmskem muzeju v Buenos Airesu. V distribucijo je bila poslana leta 2010 in bo ob klavirski spremljavi Mitje Reichenberga odprla letošnji Grossmannov festival. Foto: Grossmannov festival
Doslej najpopolneje restavrirana različica filma Metropolis sloni na kopiji, odkriti v Filmskem muzeju v Buenos Airesu. V distribucijo je bila poslana leta 2010 in bo ob klavirski spremljavi Mitje Reichenberga odprla letošnji Grossmannov festival. Foto: Grossmannov festival
Karol Grossmann
V hiši Karola Grossmanna v Ljutomeru je leta 1915 nekaj mesecev stanoval takratni artilerijski podoficir Fritz Lang (1890-1976). Foto: Grossmannov festival

Odprtje 13. Grossmannovega festivala bo zaznamovala tudi antimodna revija grozljivih kreacij Modne kreature s performansom EdiTh & Sebastjana Šeremeta, v katerem gresta moda in umetnost z roko v roki. Sledilo bo odprtje simbolične vinske ceste, v sklopu katerega se bodo predstavili vinarji s svojimi tekmovalnimi vzorci. Metropolis Fritza Langa pa bo prikazan v restavrirani različici iz leta 2010 ob spremljavi Mitje Reichenberga na klavirju.

Hudi in hrupni maček prežita na zmagovalce
Letošnji program sestavlja 41 celovečernih in prav toliko kratkih filmov iz 29 držav. V tekmovalnem programu celovečernih filmov za nagrado hudi maček bodo prikazali šest filmov, od trilerjev do črne komedije in "ultra groze", večinoma ob prisotnosti njihovih avtorjev. Še 13 jih bo mogoče videti v netekmovalnem delu, 41 kratkih filmov so izbrali izmed več kot 1.300 prijav, večinoma z gostovanji avtorjev pa bo pospremljenih tudi osem glasbenih dokumentarcev, ki se bodo potegovali za nagrado hrupni maček.

Za hudega mačka se na letošnjem Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina poteguje tudi Notranje zlo (The Evil Within).


Geografsko in žanrsko bogata bera filmov
Direktor festivala Tomaž Horvat je za Radio Slovenja povedal, da se vedno trudijo "narediti tako geografsko kot žanrsko čim bolj pester tekmovalni program«, saj to njihov osrednji program in večino filmov spremljajo tudi njihovi avtorji. "Mislim, da nam je letos uspelo sestaviti enega najbolj pestrih in dobrih programov do zdaj, med filmi je kar nekaj razvpitih, ki zdaj potujejo po svetovnih žanrskih festivalih," je še dejal Horvat in dodal, da bo žirija imela letos res težko delo, ko bo izbirala zmagovalne filme.

Vendar letos v konkurenci hudih mačkov ni slovenskega predstavnika. Bosta pa v selekciji hrupnega mačka prikazana dokumentarec o potovanju tria Širom k svojim koreninam v režiji Noemie De Pas in Tita Breclja in dokumentarec Pljuni istini u oči, ki ga je o skupini Buldožer posnela Varja Močnik. Retrospektiva bo posvečena Sergiu Stivalettiju iz Italije, enemu največjih mojstrov posebnih in vizualnih učinkov, na festivalu pa se bodo spomnili še flamskega režiserja Harryja Kümla z dvema filmoma.

Zombiji spet zavzemajo mesto
Spremljevalni program bo ob uveljavljenih delavnicah in simpoziju Balkan Genre Boost ponudil tudi predstavitve knjig. V glasbenem delu pa bodo med drugim nastopili raperja Klemen Klemen in N'Toko, francoska zasedba Banane Metalik in hrvaški Psihomodo pop. Tudi letošnji Grossmannov festival bo tradicionalno zaokrožila parada zombijev, ki ji bo sledila zaključna prireditev s podelitvijo filmskih nagrad in razglasitvijo vinskega šampiona.

13. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina odpirajo drevi ob 18. uri v ljutomerskem Kulturnem domu, trajal bo do sobote.

Langov Metropolis odprl Grossmannov festival
Ljubitelji grozljivk se te dni mudijo v Ljutomeru
Langov Metropolis odprl Grossmannov festival
Ljubitelji grozljivk se te dni mudijo v Ljutomeru