Letos je udeležbo potrdilo 300 gostov, sicer pa organizatorji pričakujejo več kot 10.000 obiskovalcev. Foto: Spletna stran festivala
Letos je udeležbo potrdilo 300 gostov, sicer pa organizatorji pričakujejo več kot 10.000 obiskovalcev. Foto: Spletna stran festivala
PJ Harvey
Album Let England Shake grozote vojne opisuje v vseh brutalnih podrobnostih, ki so jih motivirali spopadi v Iraku in Afganistanu.

V Prizrenu bo med 23. in 31. julijem mednarodni festival dokumentarnih in kratkih filmov - Dokufest. Prireditev, ki v slikovito mesto ob Šar planini z bogato in raznovrstno zgodovino vsako leto pritegne številne regionalne in mednarodne umetnike, bo desetletnico obstoja zaznamovala s posebnim programskim sklopom, v katerem bo prikazano 15 izstopajočih dokumentarnih in kratkih filmov s preteklih festivalov. Na sedmih različnih krajih bo skupaj na ogled 180 dokumentarnih in kratkih filmov iz 55 držav.

Programski sklopi, nekateri tudi tekmovalni, se letos med drugim posvečajo dokumentarcem s tamkajšnjega območja, iz ZDA, Švice, filmskim podobam mest in umetnikov, stališčem kosovske mladine do virusa HIV in človekovim pravicam.

Predvajali bodo izbor kratkih filmov iranskega cineasta, literata, producenta in borca za človekove pravice Mohsena Mahmalbafa ter ameriškega dokumentarista in dvakratnega nominiranca za oskarja Jamesa Longleyja. Oba ustvarjalca se bosta festivala tudi udeležila.

Med drugim bodo na ogled Enemies of the People Roba Lemkina in Theta Sambatha, I Shot My Love Tomerja Heymanna, The Edge of Dreaming Amy Hardie, Addicted in Afghanistan Jaweda Taimana, Two Summers in Kosovo Christopherja Bobyna in Andrewa Lamparda in Welcome Europe Bruna Ulmerja.

Britanska glasbenica PJ Harvey je pred dnevi prek Twitterja potrdila svojo udeležbo na festivalu. Udeležbo je potrdil tudi irski fotograf Seamus Murphy, ki je več kot dve desetletji dokumentiral dogajanje na kriznih žariščih Ruande, Eritreje, Kosova, Irana in Iraka.

Murphy se je na podlagi tem, ki jih načenja februarja izdani in kritiško dobro sprejeti album PJ Harvey Let England Shake, podal na pot po Veliki Britaniji in v maniri klasične reportaže posnel 12 kratkih filmov. PJ Harvey in Murphy bosta pospremila posebno projekcijo in spregovorila o svojem sodelovanju. (Spodaj si lahko ogledate tudi dva od Murphyjevih filmov.)

Gost festivala bo tudi svetovno priznani hrvaški grafični oblikovalec in ilustrator Mirko Ilić, ki je bil med drugim umetniški direktor mednarodne izdaje revije Time. Konec tedna bo predaval o politično in družbeno ozaveščenem oblikovanju ter o veščinah, s katerimi lahko ilustratorji izrazijo stališča, ki so v neskladju s prevladujočim mnenjem.