Igralka, ki se je bo marsikdo spomnil iz Farhadijevega Trgovskega potnika, je bila na svojem domu aretirana v soboto, od takrat pa je pridržana v zaporu Evin, poročajo viri iz Teherana.

Zagovarjati se mora zaradi svojih objav na Instagramu, v katerih je Iranske oblasti obsodila zaradi izrekanja smrtne kazni protestnikom. Objavila je fotografijo, ki jo vidite spodaj: na njej ne nosi hidžaba, v rokah pa drži list papirja z napisom "ženske, življenje, svoboda" – fraza, ki je postala slogan iranskega uporniškega gibanja.

Zdaj že nedostopna objava na Instagramu, zaradi katere se je igralka znašla za zapahi. Foto: Instagram
Zdaj že nedostopna objava na Instagramu, zaradi katere se je igralka znašla za zapahi. Foto: Instagram
Sorodna novica Iranski filmar Džafar Panahi zaradi "propagande proti sistemu" obsojen na šest let zapora

Nihče ni preslaven za aretacijo
Iranske oblasti svoje manevre zatiranja protestov v zadnjem času uporabljajo tudi na slavnih osebnostih iz sveta kulture in športa, za katere je do zdaj veljalo, da so preveč slavni, da bi jim grozila aretacija.

"Nismo spregledali"
Odprto pismo, ki poziva k osvoboditvi igralke, so med drugim podpisali Emma Thompson, Mark Rylance, Mark Ruffalo, Ken Loach, Mike Leigh, Steve McQueen, Ian McKellen, David Hare, Juliet Stevenson in iransko-ameriška igralka Sepideh Moafi. "Iranske oblasti so Taraneh strateško aretirale tik pred božičem, ko njeni vrstniki po svetu ne bodo pozorni," so med drugim zapisali.

"Ampak nismo spregledali. Ogorčeni smo. Taraneh Alidusti ima, tako kot vsi Iranci, pravico do svobodnega izražanja, pravico druženja, pravico, da ni arbitrarno aretirana in pridržana. Izražamo svojo solidarnost z njo in zahtevamo, da se jo nemudoma spusti na prostost in varno

Pojasnjujejo še: "Taraneh je bila aretirana, ker je na Instagramu obsodila usmrtitev Mohsena Šekarija, prvega protestnika, obsojenega na smrtno kazen, odkar so v septembru po celi državi zaradi brutalnega policijskega umora kursko-iranske ženske Mahse Amini izbruhnili nemiri."

Zapornice v teheranskem zaporu Evin. Zloglasen je zaradi tamkajšnjih domnevnih zlorab političnih zapornikov. V njem so tudi tuji zaporniki, poleg tega pa je v njem v zadnjih mesecih pristalo več sto ljudi, ki so sodelovali na protivladnih protestih. Oktobra je tam v požaru umrlo osem ljudi. Foto: AP
Zapornice v teheranskem zaporu Evin. Zloglasen je zaradi tamkajšnjih domnevnih zlorab političnih zapornikov. V njem so tudi tuji zaporniki, poleg tega pa je v njem v zadnjih mesecih pristalo več sto ljudi, ki so sodelovali na protivladnih protestih. Oktobra je tam v požaru umrlo osem ljudi. Foto: AP
Sorodna novica V Iranu aretirali vidni igralki, ki sta si v javnosti sneli naglavni ruti

"Če je izraz podpore zločin, je v tej deželi na desetine milijonov zločincev"
V Iranu so protestniki, med njimi tudi številni umetniki, zbrali pred zaporom Evin ter zahtevali izpustitev ali pa vsaj informacije o stanju Taraneh Alidusti. Podpira jo tudi veliki Asghar Farhadi, ki je režiral z mednarodnim oskarjem nagrajenega Trgovskega potnika. "S Taraneh sem sodeloval že pri štirih filmih in zdaj je zaprta zaradi upravičene podpore svojim rojakom ter zaradi nasprotovanja izrekanju krivičnih kazni," je zapisal na Instagramu. "Če je izraz podpore zločin, je v tej deželi na desetine milijonov zločincev."

Na ajatolo Hameneja se je z objavo na Instagramu javno obrnil tudi igralec Hamid Farrokhnezhad, ki ima več kot 2,6 milijona sledilcev. "Vi ste razlog in povod za vse nedavne dogodke, vi ste krivec za vso prelito kri na obeh straneh, tako med ljudmi kot med varnostnimi silami," piše. "Krivi ste odvračanja pogleda od vsakega miroljubnega protesta in poslušanja zgolj lastnega glasu ... Kruti ste in krutost je obsojena na propad."

Iranski minister za kulturo Mohamed Mehdi Esmaili medtem umetnike poziva, naj se vrnejo nazaj na delo.

ZN sestavili komisijo
Svet Združenih narodov za človekove pravice je na čelo misije za ugotavljanje dejstev v Iranu pravkar imenoval tri ženske, ki bodo zadolžene za preiskavo domnevnih kršitev človekovih pravic med zatiranjem protivladnih protestov. Preiskavo bo vodila odvetnica vrhovnega sodišča Bangladeša Sara Hosain, dolgoletna aktivistka za človekove pravice, podobne izkušnje ima že po zaslugi dela na okupiranem palestinskem ozemlju. Iranske oblasti s komisijo najverjetneje ne bodo sodelovale, a ima ta zadostno težo, da bo pritegnila mednarodno pozornost.