Filmski festival v Locarnu, na akterem zmagovalcem podeljujejo leoparde, je po pomembnosti takoj za festivali v Cannesu, Berlinu in Benetkah. Foto: EPA
Filmski festival v Locarnu, na akterem zmagovalcem podeljujejo leoparde, je po pomembnosti takoj za festivali v Cannesu, Berlinu in Benetkah. Foto: EPA
Arturo Ripstein
Petčlanska mednarodna žirija z mehiškim režiserjem Arturom Ripsteinom na čelu, bo v mednarodni konkurenci ocenjevala 17 celovečercev. Foto: EPA
Neskončna poezija
Zunaj tekmovalnega programa bo premiero med drugim doživel film Neskončna poezija, biografska drama Alejandra Jodorowskega. Foto: IMDb

Projekcije na enem največjih platen na svetu, razpetem na Piazza Grande, ki sprejme več kot 8.000 gledalcev, so tudi srce Locarna. Za letošnjo izvedbo festivala so pripravili 12 različnih sekcij, tri tekmovalne programe in 25 nagrad.

Režiserja Ripstein in Argento na čelu žirij
V mednarodni konkurenci s 17 filmi bodo na ogled celovečerci, ki jih bo ocenjevala petčlanska mednarodna žirija z mehiškim režiserjem Arturom Ripsteinom na čelu. V tekmovalnem programu Cineasti prihodnosti, posvečenem režiserjem, ki so posneli prvenec ali drugi celovečerni film, pa bo na ogled 15 filmov, žiriji bo predsedoval italijanski režiser Dario Argento.

Zunaj tekmovanja bodo na glavnem trgu med drugim predvajali zmagovalca letošnjega Cannesa Jaz, Daniel Blake Kena Loacha, novi del akcijske franšize o nekdanjem tajnem agentu Cie Jasonu Bourneu v režiji Paula Greengrassa in z Mattom Damonom v glavni vlogi ter biografsko dramo Neskončna poezija Alejandra Jodorowskega.

Festival, posvečen Kiarostamiju in Ciminu
Loach bo eden od gostov letošnje izdaje, v Locarno pa prihaja tudi eden največjih hollywoodskih igralcev Harvey Keitel, ki mu bodo 6. avgusta podelili nagrado za življenjske dosežke.

Umetniški vodja Carlo Chatrian je letošnji festival, ki mu predseduje Marco Solari, posvetil Abbasu Kiarostamiju in Michaelu Ciminu. Retrospektiva bo posvečena kinematografiji nekdanje Zvezne republike Nemčije v letih od 1949 do 1963, poklonili pa se bodo tudi britanski igralki in pevki Jane Birkin.

Celotni program letošnjega festivala v Locarnu si lahko pogledate na tej povezavi.

Odprtje festivala je pripadlo celovečercu škotskega režiserja Colma McCarthyja, naslovljenemu The Girl With All The Gifts. Zgodba o skupini otrok, ki je v priporu v vojaškem oporišču, ker so se izkazali za odporne proti bolezni, ki bi lahko izbrisala človeštvo, bi - kot so zapisali organizatorji - z nekaterimi prizori lahko preizkušala senzibilnost gledalcev.

Na predvečer festivala pa so premierno prikazali film o gradnji najdaljšega železniškega predora na svetu, s čimer so se poklonili nedavnemu odprtju tega več kot 57 kilometrov dolgega predora. TV-film Gotthard v režiji domačina Ursa Eggerja je največja švicarska televizijska produkcija doslej.

Letošnji festival v Locarnu se bo s podelitvijo nagrad sklenil 13. avgusta.