Hong Sang-soo z zlatim leopardom za najboljši film, v katerem je predstavil dve različici romatičnega srečanja. Foto: EPA
Hong Sang-soo z zlatim leopardom za najboljši film, v katerem je predstavil dve različici romatičnega srečanja. Foto: EPA
false
Japonske igralke Rira Kavamura, Maiko Mihara, Hazuki Kikuči in Sačie Tanaka so si razdelile nagrado za najboljšo igro. Foto: EPA
false
Italijanski režiser Marco Bellocchio z leopardom za življenjsko delo. V Locarnu so podelili več častnih nagrad za življenjske dosežke, tudi Edwardu Nortonu, Bulli Ogier, Andyju Garcii in Michaelu Ciminu. Foto: EPA

Južnokorejska komedija sledi dvema različicama z erotiko nabitega srečanja med nekim filmskim režiserjem in njegovo oboževalko. Romantični scenarij njunega srečanja se odigra dvakrat, vsakič z drugačnim razpletom, kot igriva meditacija spleta okoliščin in izgubljenih priložnosti. Režiserju so filmi s takšno dvojno strukturo oziroma večkratnim preigravanjem istega izhodišča ljubi; gledalcu ponudijo dve konkretni realnosti, ki ju lahko primerja, in mu tako omogočajo o življenju razmišljati bolj direktno.
"Sam vedno živim to dvojnost in se počutim krivega zaradi preklapljanja od enega ideala ali ideje k drugemu. Vse naše življenje porabimo za iskanje naših idealov. To je zelo dolg proces in včasih se mi zdi, da to ni pravi način za dojemanje življenja. Stvari bi rad razumel laže in jasneje," je povedal Sang-soo v intervjuju po prejeti nagradi.
Njegova zmaga je bila vsaj tolikšno presenečenje kot nagrada za režijo poljskega režiserja Andrzeja Zulawskega za film Cosmos o dveh mladih moških, ki iščeta pot do sebe, ki zaradi izumetničenega pripovednega sloga prej ni bil najbolje sprejet pri občinstvu.
Igralke filma Happy Hour so si razdelile nagrado za igro
Nagrado za najboljšo igralko so si razdelile štiri japonske igralke Sačie Tanaka, Hazuki Kikuči, Maiko Mihara in Rira Kavamura za nastop v nekakšni družbeni panorami z naslovom Happy Hour o štirih prijateljicah, ki se bo razkritju ene od njih o ločitvi odpravijo na skupni dopust in bodoča ločenka nenadno izgine. Film je prejel tudi posebno omembo za scenarij (scenaristi režiser Hamaguči Rjusuke, Nohara Tadaši in Takahaši Tomojuki). Južnokorejski igralec Jung Yae-Young pa je prejel nagrado za lik režiserja v zmagovalnem filmu festivala.
Festival v Locarnu želi spodbujati mlade, neodvisne filmske ustvarjalce. Ob Berlinu, Cannesu in Benetkah velja za najpomembnejši evropski filmski festival. Za festival v Locarnu so značilne filmske projekcije na Piazza Grande, ki sprejme 8000 gledalcev in kjer so na sporedu večinoma svetovne, mednarodne ali evropske premiere.
Retrospektiva na festivalu je bila posvečena ameriškemu režiserju in igralcu Samu Peckinpahu, znanemu po vesternu Pat Garrett & Billy the Kid. Podelili so že nekaj častnih nagrad za življenjske dosežke.
Poleg Edwarda Nortona so jih prejeli tudi Bulle Ogier in Andy Garcia, glavna nagrada pa je pripadla ameriškemu režiserju Michaelu Ciminu. Režiser je leta 1978 zaslovel s filmom Lovec na jelene, v katerem je tematiziral vpliv vietnamske vojne na ameriški vsakdanjik. Za življenjsko delo je bil nagrajen tudi italijanski režiser Marco Bellocchio.