Helmut Berger, ki drži v rokah naslovnico svoje avtobiografske knjige. Foto: EPA
Helmut Berger, ki drži v rokah naslovnico svoje avtobiografske knjige. Foto: EPA

Kot je povedal ob neki priložnosti, je imel tri življenja, in to v štirih jezikih. Vedno se je imel za evropskega igralca, ki je preziral in sovražil Hollywood, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Z legendarnim italijanskim režiserjem Luchinom Viscontijem, tudi dolgoletnim partnerjem, je posnel številne filme, v katerih je pogosto upodabljal narcisoidne like.

Zaigral je tudi Doriana Graya
V Viscontijevem filmu Ludwig je nastopil ob Romy Schneider, v Somraku bogov ob Dirku Bogardu, njegovi soigralci so bili tudi Elizabeth Taylor, Henry Fonda, Burt Lancaster in Silvana Mangano.

Med njegove najbolj znane filme sodijo še Vrt Finzi-Continijevih, Slika Doriana Graya in Gruppo di famiglia in un interno z angleškim naslovom Conversation Piece. V stranski vlogi je zaigral tudi v tretjem delu Botra Francisa Forda Coppole.

Berger, rojen maja 1944 v avstrijskem zdravilišču Bad Ischl, je izhajal iz družine hotelirjev, pri osemnajstih letih je zapustil Avstrijo in se preselil v London. Ob priložnostih službah je obiskoval igralske tečaje. Nato se je preselil v Italijo, kjer se je učil jezika, nato v Rim, kjer je spoznal Viscontija.

Foto: EPA
Foto: EPA

Berger je poosebljal razbijanje spolnih tabujev v evropski kinematografiji, piše DW. Znan je postal predvsem po upodobitvah narcisoidnih in biseksualnih likov. Visconti je umrl leta 1976, kar je Bergerja pahnilo v osebno krizo z le nekaj novimi večjimi vlogami, namesto filmske igre pa se je pojavljal v pogovornih oddajah in resničnostnih šovih.

"Bavarski pravljični kralj"
Popikona Madonna je med najpomembnejšimi vplivi na svoje delo navedla androginost likov, ki sta jih zanjo poosebljala Berger in David Bowie.

"Helmut Berger je bil eden največjih in najbolj nadarjenih igralcev, kar jih je evropski film kdaj videl," je dejal njegov agent Helmut Werner, ki je Bergerjevo smrt objavil na svoji spletni strani.
"Njegov mentor [Visconti] je takoj prepoznal ta talent. Noben drug igralec za njim ni tako ekspresivno utelesil bavarskega pravljičnega kralja."