Da bi v Portorož zvabili malo več širše - in ne le strokovne - javnosti, je letos sklepna slovesnost z razglasitvijo zmagovalcev prestavvljena na predzadnji, sobotni večer. Foto: BoBo
Da bi v Portorož zvabili malo več širše - in ne le strokovne - javnosti, je letos sklepna slovesnost z razglasitvijo zmagovalcev prestavvljena na predzadnji, sobotni večer. Foto: BoBo
Prejšnji celovečerec Janeza Burgerja, Circus fantasticus, je na 13. FSF-ju osvojil vesno za najboljši celovečerni film. Lahko svoj uspeh ponovi? Foto: Željko Stevanić
Izkupiček letne produkcije na FSF-ju se zdi Prasslu "pravzaprav zadovoljiv". Foto: FSF/Katja Goljat
V ospredju Inferna Vinka Möderndorferja, ki v kinematografe prihaja vzporedno s festivalsko premiero, je mlada brezposelna delavska družina in njihov vsakdanji boj za preživetje. Foto: Kolosej
"Ena zgodba, tri perspektive. V treh poglavjih režiserka postopoma zgradi svojo pripoved in razgrinja tragično situacijo, v kateri se je zaradi nesreče znašla družina. Nelinearna pripoved gledalca pušča v napetosti, ki jo še povečujejo klavstrofobični posnetki," je kratek opis filma Drevo Sonje Prosenc, ki je svetovno premiero doživel na festivalu v Karlovih Varih. Foto: FSF
Repetitor
Portorož je lani ob filmskem koncertu prvič ponudil čudovito koncertno lokacijo, opuščeni rudnik soli. Letos tam tudi Repetitor. Foto: MMC RTV SLO
Instalacijo Kantata na podobe in besede "žeja" v piranski galeriji Meduza 2 je umetnica, letošnja Badjurova nagrajenka Hanna Preuss, opisala kot lokacijsko specifično umetnino, ki nagovori vsakogar, ki zaide v bližino razstavnega prostora. Foto: Galerija Meduza

Osrednji pregled slovenske filmske produkcije zadnjega leta ponuja projekcije 71 filmov; med njimi bo za širšo javnost verjetno najzanimivejša osmerica celovečernih filmov v igranem programu. Festival, ki ponuja bogat spremljevalni program, bo tudi v znamenju Hanne Preuss, prejemnice Badjurove nagrade za življenjsko delo.

Festival bodo v amfiteatru danes slovesno odprli s projekcijami kratkih filmov Nasvidenje, Piran! Kristine Ravnikar in Vašhava Saša Podgorška in Iztoka Kovača ter s celovečercem Blaža Završnika Pot v raj. Že v torek pa so festivalsko dogajanje uvedli s projekcijama filmov Na slikoviti obali Žarka Petana in Zarota Francija Križaja, ki bosta ponudila pogled 50 let v preteklost slovenskega filma - oba sta namreč iz leta 1964.

Paradni naslovi
Nabor igranih celovečercev v tekmovalnem programu obsega štiri slovenske filme in eno koprodukcijo. Poleg Završnikovega filma Pot v raj so tu še Drevo Sonje Prosenc, Avtošola Janeza Burgerja, Inferno Vinka Möderndorferja in Barbari/Varvari Ivana Ikića.

Če je bilo o Infernu že veliko napisanega, pa velja posebej omeniti tudi Avtošolo, novi izdelek enega izmed osrednjih slovenskih filmskih ustvarjalcev; Burgerjev film bo premierno predvajan v četrtek.

Po zmagoslavju Circusa fantasticusa se Burger vrača z ...
Tudi Burger, podobno kot Möderndorfer v Infernu, za ozadje svoje zgodbe izbere neizprosni gospodarski vsakdan, ki ga živimo: novopečeni tajkun Robert (Matjaž Tribušon) se brez pomislekov in zadržkov pri izbiri sredstev loti nakupovanja zemljišča, na katerem namerava zgraditi sodobno nakupovalno središče. Pri tem mu povzročata težave le avtošola na tem zemljišču in hči Lija (Maruša Majer), ki se hoče prav tam kljub očetovi prepovedi naučiti voziti avtomobil. Ob napetem dogajanju v brezobzirnem svetu pa zgodba ponuja tudi vrsto toplih in zanimivih medčloveških razmerij, v katerih se izrisuje množica prizorov iz našega vsakdana. Igralsko zasedbo zaokrožijo Gregor Čušin, Vesna Pernarčič, Vlado Novak, Vladimir Vlaškalić, Ivo Ban in drugi.

Direktor festivala z bero zadovoljen
Igor Prassel
, ki festival vodi drugo leto, poudarja, da igrani celovečerci domače produkcije kljub majhnemu številu kažejo na raznolikost in dobro kondicijo slovenskega filma. Meja med igranimi in dokumentarnimi celovečernimi filmi je vedno bolj zabrisana, opozarja. "O tem priča tudi lanski prejemnik zlatega leva v Benetkah. Tako imamo pravzaprav osem celovečernih naslovov: štiri igrane, en koprodukcijski igrani, dva celovečerna dokumentarca in en koprodukcijski dokumentarec. To je pravzaprav zadovoljivo."

Lanska nagrajenca letos presojata
Žirijo letošnjega festivala sestavljajo lanska dobitnika vesen Špela Čadež in Rok Biček, scenografka Katja Šoltes, dolgoletni izbiralec filmov pri RTV Slovenija Matjaž Zajec ter predsednik umetniškega odbora filmskega festivala v Pulju Hrvoje Pukšec.

Strokovni program
Del festivala bodo tudi filmska vzgoja ter pogovori in delavnice v strokovnem programu. Med drugim bodo udeleženci strokovnega programa lahko izvedeli kaj o mednarodnem producentskem usposabljanju in se udeležili okroglih miz, kot sta Visokošolsko izobraževanje na področju filma in avdiovizualnih dejavnosti v Sloveniji ter Filmi v boju za mednarodno pozornost.

Potekala bo tudi predstavitev medregijskega sodelovanja s Hrvaško in Furlanijo - Julijsko krajino, ob kateri bodo filmski centri iz omenjenih držav in regije podpisali tudi dogovor o sodelovanju.

Letos gostejše sito
Ob glavnem programu predstavljajo še eno izmed letošnjih novosti - Avtonomni filmski pristan v Prostoru za sodobno umetnost Monfort, kjer bo na ogled nabor filmov iz sodobne domače produkcije, ki se niso uvrstili v glavni program festivala, a so po mnenju organizatorjev kljub temu vredni ogleda.

Kot je pojasnil Prassel, so letos med drugim tudi vzpostavili programski odbor, v katerem poleg njega sedita še Katja Čičigoj in Bojana Bregar. Tako so vse filme pregledali trije, "kar se mi zdi, da je bolj objektivno", je pojasnil na predstavitveni novinarski konferenci v Ljubljani.

Letos z več občutka za spektakel
Poleg tega so v program kot žanr uvrstili še eksperimentalni film, sklepno prireditev pa z nedelje prestavili na soboto in jo zasnovali na novo. Prireditev bo povezovala skupina Katalena, napovedovalec pa bo Boštjan Narat.

Za glasbeni program, ki bo poleg Katalene letos ponudil še skupini Repetitor in Fake orchestra, bodo poskrbeli v nekdanjem skladišču soli na promenadi med Portorožem in Bernardinom.

Letošnja dobitnica nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo je Hanna Preuss, ki je "kot režiserka zvoka, komponistka, tonska mojstrica, sonorična komponistka in medijska umetnica izjemno zaznamovala slovensko kinematografijo".

Nagrajenki se bodo v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran poklonili tudi z razstavo Hanna Preuss: Kantata na podobe in besede "žeja", ki bo v piranski Galeriji Meduza 2 na ogled med 10. in 30. septembrom.

Če ne pride Ljubljana v Portorož ...
Po koncu festivala bodo 16. septembra festivalsko dogajanje na kratko preselili še v Kinodvor, kjer bodo predvajali zmagovalne filme.