Slovenka je bila v tekmovalni spored uvrščena ob bok številnim drugod nagrajevanim evropskim filmom. Foto: Spletna stran festivala
Slovenka je bila v tekmovalni spored uvrščena ob bok številnim drugod nagrajevanim evropskim filmom. Foto: Spletna stran festivala

Mlada igralka je na 12. festivalu evropskega filma Cinessonne, ki je od 8. do 20. oktobra potekal v Parizu, dobila nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo za film Slovenka režiserja Damjana Kozoleta. To je že tretja mednarodna nagrada Ivanišinovi za vlogo Slovenke - opazili so jo že na festivalih v Valencii in v Les Arcu v Franciji.

Zgodba o 23-letni študentki Aleksandri, ki se na skrivaj prodaja pod šifro "Slovenka", je bila po premieri na sarajevskem filmskem festivalu prikazana že na več kot 50 mednarodnih filmskih festivalih. Prav tako kot na festivalih je film uspešen tudi v mednarodni distribuciji. Slovenko so že predvajali in izdali na DVD-nosilcu v ZDA in Kanadi, na sporedu pa je tudi v kinodvoranah na Nizozemskem in v Srbiji.

Vse bolj razvejana distribucija
Jeseni in prihodnje leto bodo film predvajali še v rednem sporedu kinematografov po Franciji, Belgiji, Grčiji, Romuniji, Latviji, Nemčiji, Avstriji, na Portugalskem, Hrvaškem, v Španiji, Makedoniji ter v Mehiki in na Tajvanu. V Avstraliji ga bo predvajala televizijska mreža SBS.

Evropska filmska akademija s sedežem v Berlinu je Slovenko, ki je nastala v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji, septembra uvrstila v izbor za najboljši evropski film leta 2010. Ali se je film prebil v ožji izbor nominirancev, bo znano novembra.