Slovenka bo 11. aprila prikazana tudi v New Yorku v okviru festivala sodobnih evropskih filmov Dissapearing Act II. Foto: Vertigo
Slovenka bo 11. aprila prikazana tudi v New Yorku v okviru festivala sodobnih evropskih filmov Dissapearing Act II. Foto: Vertigo
Damjan Kozole
Slovenka je šele četrti slovenski film, ki bo v ZDA izšel na DVD-ju, kar je uspelo tudi Kozoletovemu (na fotografiji) drugemu filmu Rezervni deli (Spare Parts). Foto: MMC RTV SLO

Dvorana, ki sprejme 300 ljudi, je bila dvakrat razprodana. Clevelandski filmski festival je trajal 11 dni, na njem pa so prikazali 300 filmov iz 84 držav. Organizatorji so letos prodali več kot 70.000 vstopnic, kar je sedem odstotnih točk več kot lani. Občinstvo je za najboljšega izbrala ameriški dokumentarni film o najstnikih iz Chicaga Louder Than a Bomb režiserjev Jona Siskela in Grega Jacobsa.

Slovenka se je potegovala za nagrado v kategoriji filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope, v kateri sta zmagala ruski film Stilyagi in doslej prva srbsko-albanska koprodukcija režiserja Gorana Paskaljeviča Medeni mesec (Honeymoon). Ta pripoveduje zgodbo o dveh mladih parih iz Srbije in Albanije, ki skušata zbežati na zahod. Filma sta si razdelila denarno nagrado 10.000 dolarjev.

Kozole - "odličen primer vodilnega ustvarjalca"
"Leta 1989, ko se je festival začel osredotočati na srednje- in vzhodnoevropske filme, si ni mogel nihče predstavljati, kako bosta tako festival kot ustvarjanje filmov iz te regije porasla. Zelo sem zadovoljen, da smo se v zadnjih 20 letih lahko osredotočili na to regijo in opazovali umetnike, ki so lahko vse bolj tvegali. Damjan Kozole je odličen primer vodilnega ustvarjalca novih filmov iz tega dela Evrope," je med drugim izjavil umetniški direktor festivala William Guentzler.

"Ponosni smo, da smo lahko pokazali Kozoletovo delo v kategoriji filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope, saj film prikazuje sodobno življenje v Sloveniji. Od samega začetka filma lahko vidimo, kako zveza z EU-jem vpliva na vse, še posebej glavno junakinjo Slovenko," je povedal Guentzler o Kozoletovem filmu. Ta pripoveduje zgodbo o študentki (Nina Ivanišin), ki si služi denar s prostitucijo in zaide v težave, ko njeno stranko, sicer člana Evropskega parlamenta, zadene kap.

Četrti slovenski film na DVD-ju v ZDA
Film je na festivalu predstavil Joe Valencic, ki je zanj tudi naredil ameriške podnapise. Valencic in Kozole sta sodelovala že pri snemanju dokumentarnega filma o slovensko-ameriškem umetniku Bogdanu Gromu. Valencic je povedal, da je Slovenka šele četrti slovenski film, ki bo v ZDA izšel na DVD-ju, kar je uspelo tudi Kozoletovemu drugemu filmu Rezervni deli (Spare Parts).

Slovenka bo 11. aprila prikazana tudi v New Yorku, in to v okviru festivala sodobnih evropskih filmov Dissapearing Act II. Na festivalu, ki bo letos šele drugič, bo prikazanih 17 filmov iz 11 evropskih držav. Festival bo potekal od 8. do 15. aprila v Češkem kulturnem centru.

Več o Polka filmu preberite tukaj.
Joe Valencic je med predstavitvijo filma Slovenka opisal tudi dokumentarni film Polka Film, ki ga je ustvaril skupaj z režiserjem Dušanom Moravcem. Film, ki prikazuje bogato glasbeno dediščino Slovencev v Severni Ameriki, je imel premiero prejšnji teden na mednarodnem festivalu dokumentarnih filmov v Ljubljani, Valencic pa je izrazil pričakovanje, da bo film prihodnje leto prikazan tudi na festivalu v Clevelandu.