V filmu La La Land se na velikem platnu znova zaljubljata Ryan Gosling in Emma Stone, ki smo ju skupaj videli že v romantični komediji Ta nora ljubezen (2011) ter v kriminalki Gangsterska enota (2013). Foto: IMDb
V filmu La La Land se na velikem platnu znova zaljubljata Ryan Gosling in Emma Stone, ki smo ju skupaj videli že v romantični komediji Ta nora ljubezen (2011) ter v kriminalki Gangsterska enota (2013). Foto: IMDb

Mednarodni filmski festival v Torontu se je večkrat pokazal za dovolj zanesljivega napovedovalca favoritov Ameriške filmske akademije. Od leta 2008 se je občinstvu skoraj vsako leto posrečilo izbrati nagrajenca, ki je bil pozneje vsaj nominiran v glavnih kategorijah, Revni milijonar, Kraljevi govor in 12 let suženj pa so sezono podeljevanja nagrad sklenili celo s kipcem za najboljši film. Lani so v Torontu izbrali film Soba, ki je bil pozneje nominiran za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši prirejeni scenarij, Brie Larson pa je odnesla svojega prvega oskarja.

Tokratno občinstvo festivala v Torontu je torej navdušil film Damiena Chazelleja, ki z Emmo Stone in Ryanom Goslingom popelje v čarobni čas zlate dobe ameriškega muzikala. Napovedi kritikov, da lahko film računa s ključnimi pozicijami med nominiranci oziroma nagrajenci vseh pomembnejših festivalov oziroma podelitev, pa se tako že izkazujejo za utemeljene. "La La Land je močan film in trenutno je deležen veliko pozornosti, kar se tiče njegovih možnosti za nagrade. Meni se zdi čudovit in mislim, da se bo dobro odrezal," je že pred začetkom napovedal programski vodja kanadskega festivala Cameron Bailey.

Za najboljši dokumentarni film so v Torontu izbrali I Am Not Your Negro režiserja Raoula Pecka. V sekciji Midnight Madness jih je najbolj prepričal Ben Wheatley s filmom Free Fire. Mednarodno zrušenje kritikov FIPRESCI je v sekciji Posebne prezentacije izbralo film kitajskega režiserja Feng Šjaoganga I Am Not Madame Bovary, v kategoriji odkritij pa film Kati Kati, ki ga je posnel Mbithi Masya. V kategoriji kratkih filmov je slavil Imago filipinskega režiserja Ribaya Gutierreza.

Letos smo bili v Torontu zastopani tudi Slovenci. Nedavni zmagovalec Festivala slovenskega filma Žiga Virc je v sekciji Short Cuts predvajal svoj novi, 14-minutni film A New Home (Selitev). V filmu, ki je nastal v produkciji Studia Virc in koprodukciji RTV Slovenija, igrajo Nina Rakovec, Jernej Čampelj, Katarina Mavsar, Jakob Mavsar, Blaž Mavsar in Žan Luka Mavsar.