Golluma bo znova odigral Andy Serkins, ki ga je upodobil že v izvirni trilogiji Gospodar prstanov. Tokrat bo film v dveh delih (in vsaj prvega od njih) tudi režiral. Foto: Reuters
Golluma bo znova odigral Andy Serkins, ki ga je upodobil že v izvirni trilogiji Gospodar prstanov. Tokrat bo film v dveh delih (in vsaj prvega od njih) tudi režiral. Foto: Reuters
Sorodna novica Švedski proizvajalci videoiger kupili avtorske pravice za Tolkienov opus

Leta 2022 je podjetje Middle-earth Enterprises, ki je imelo v lasti avtorske pravice za Tolkienov opus, vključno z Gospodarjem prstanov in Hobitom, prešlo v last švedskega proizvajalca videoiger Embracer. Ob prevzemu niso skrivali navdušenja in oboževalcem franšize napovedali "dodatne filme o ikoničnih likih, kot so Gandalf, Aragorn, Gollum, Galadriel, Eowyn in druge osebe iz literarnega opusa J. R. R. Tolkiena." Očitno bo prvi iz te serije predstavljen izsek iz 589 let življenja hobita Smeagola, preobraženega v Golluma.

The Hunt for Gollum trenutno v pripravi scenarija
Pretekli teden je tako družba Warner Bros. napovedala izid prvega od dveh igranih filmov Gospodar prstanov, ki se bo osredinil na lik Golluma, ki ga je upodobil Andy Serkis. Serkins bo imel pri novem filmu poleg glavne vloge tudi glavno režisersko mesto s producenti izvirne trilogije Petrom Jacksonom in Fran Walsh in Phillippe Boyens, njegovima najtesnejšima sodelavkama, ki trenutno ustvarjata scenarij za film skupaj s Phoebe Gittins in Artyjem Papageorgioujem. Izvršna producenta filma bosta poleg Serkinsa še Ken Kamins in Jonathan Cavendish. Film bo predvidoma premierno predvajan leta 2026.

Sorodna novica Warner Bros. napovedal nove filme o Tolkienovem svetu

Obeta se še več filmov iz franšize Gospodarja prstanov
"Oboževalcem bomo ponujali nove priložnosti, da ta fiktivni svet raziskujejo z igračami in drugimi izkušnjami," so leta 2022 napovedali iz podjetja Embracer. Leto pozneje je Warner Bros. objavil tudi novico, da sta takrat novopečena voditelja podjetja Mike De Luca in Pam Abdy sklenila dogovor o snemanju "več" filmov po priljubljenih knjigah J. R. R. Tolkiena.

"Že več kot dve desetletji so filmski gledalci sprejeli filmsko trilogijo Gospodar prstanov zaradi nesporne predanosti Petra, Fran in Philippe, ki so si prizadevali zaščititi zapuščino Tolkienovih del in gledalcem zagotoviti, da bodo lahko neverjetni svet, ki ga je ustvaril, doživeli na način, ki spoštuje njegovo literarno vizijo," sta De Luca in Abdy zapisala v izjavi za javnost pretekli teden. "Počaščena sva, da so privolili v sodelovanje pri dveh novih filmih. Z Andyjem, ki bo režiral The Hunt for Gollum, nadaljujemo pomembno zavezo k odličnosti, ki je pravi znak tega, kako si vsi želimo iti naprej in še naprej prispevati k filmski zgodovini Gospodarja prstanov.“

Warner Bros. bo že decembra letos izdal ločen animirani film v franšizi Gospodarja prstanov z naslovom Gospodar prstanov: Vojna Rohirrimov, ki ga je režiral Kenji Kamiyama in je postavljen v čas 200 let pred dogodki v filmu Hobit. V animiranem filmu bosta glasove za karakterje posodila tudi zvezda serije Nasledstvo Brian Cox in znanka franšize Miranda Otto.

Sorodna novica Prstani moči: oboževalci Gospodarja prstanov si lahko oddahnejo

In kaj se dogaja z Amazonovo serijo Prstani moči?
Danes so objavili tudi napovednik za novo sezono serije Prstani moči, ki jo producira Amazon Prime. "Druga sezona Amazonovega Gospodarja prstanov nadgrajuje epski obseg in ambicioznost prve sezone: Prstani moči pahnejo tudi najbolj priljubljene in ranljive junake v naraščajočo temo in jih izzove, da najdejo svoje mesto v svetu, ki je vse bolj na robu katastrofe," piše v napovedniku sezone, predvidene za začetek predvajanja 29. avgusta.

Napoved filma The Hunt for Gollum je povsem ločena od Amazonove serije, saj je zapleten dogovor o pravicah do Tolkienovega fantazijskega sveta ustrezno razdeljen med kapitalske mogotce. Ker je Amazon pridobil pravice samo za trilogijo in Hobita, je morala serija Prstani moči, ki se dogaja tisočletja pred filmskimi zgodbami, zgodbo črpati izključno iz dodatkov teh štirih Tolkienovih knjig, ne da bi posegala po gradivu iz njegove sicer obsežne zbirke knjig.

Pravice za televizijsko upodobitev je podjetje Amazon leta 2017 odkupilo za 250 milijonov ameriških dolarjev. Drugo sezono serije, ki je že dobila zeleno luč, so začeli snemati oktobra leta 2022. Za drugo sezono so produkcijo preselili iz Nove Zelandije v Veliko Britanijo. 50-urna televizijska serija temelji na "suhoparnih zgodovinskih opombah, objavljenih na koncu tretje knjige", Amazon pa želi s serijo izkoristiti veliko privlačnost tako knjig, ki so še vedno med najbolj priljubljenimi romani v zgodovini, kot tudi z oskarjem nagrajene Jacksonove filmske priredbe.