Harrison Ford se očitno zelo veseli nove preobrazbe v Indiano Jonesa, saj je v Rimu navdušeno razlagal o svoji pripravljenosti na vlogo. Foto: EPA
Harrison Ford se očitno zelo veseli nove preobrazbe v Indiano Jonesa, saj je v Rimu navdušeno razlagal o svoji pripravljenosti na vlogo. Foto: EPA
Harrison Ford
Na kateri konec sveta se bo tokrat podal Indiana Jones? Foto: EPA
Sean Connery
Sean Connery trdi, da mu nastopa v Indiani Jonesu še nihče ni ponudil. Foto: EPA

Drugače si namreč ne gre razlagati njegove izjave, da se počuti sposobnega, vsaj še enkrat odigrati vlogo velikega pustolovca Indiane Jonesa. Ob obisku prvega filmskega festivala v Rimu še Ford vse nejeverne novinarje pomiril z izjavo, da je zmore pred kamero izvesti tako zahtevne akcije kot leta 1989, ko so posneli zadnji film o Indiani Jonesu. To je bil film Indiana Jones in zadnji križarski pohod (Indiana Jones And the Last Crusade), v katerem je Harrison Ford tretjič odigral pustolovca, ki razkriva skrivnosti starega sveta. Pri tem Indiani Jonesu pot večkrat prekrižajo zlobneži, ki si želijo s pomočjo poznavanja starih skrivnosti pridobiti oblast.

Blebetavi Ford ali sprenevedajoči se Connery?
Harrison Ford je še dodal, da se bo k filmu morda vrnil tudi Sean Connery, ki ga še vedno čaka vloga očeta Indiane Jonesa. Kot oče arheologa, ki se vedno znova zaplete v težave, bo Connery verjetno tudi tokrat - seveda le če bo vlogo sprejel - navrgel kakšen bistroumen nasvet za pot skozi življenje. Morda pa se je Ford nekoliko prenaglil z besedami. Sean Connery, ki se je te dni kot prvi lavreat rimskega festivala prav tako mudil v mestu na sedmih gričih ob reki Tiberi, namreč zatrjuje, da sam še ni dobil nobene ponudbe za nastop v Indiani Jonesu številka štiri.

Čevlje bo treba kmalu zloščiti
Tudi druga dva ključna člana ekipe že dodobra poznata lik Indiane Jonesa. Scenarij namreč skupaj obdelujeta Steven Spielberg in George Lucas, ki sta bila kot režiser in scenarist odgovorna že za uspeh prvih treh filmov o Indiani Jonesu. Po pravici povedano, jima gre delo tokrat bolj počasi. Govorice o nastajanju scenarija četrte Jonesove pustolovščine namreč po kuloarjih hollywoodskih studiev krožijo že kar celo desetletje. A zdaj naj bi bil dan, ko si bo Harrison Ford spet nadel širokokrajni klobuk in trpežne safari čevlje zares blizu.

Boj zoper zakon o padcu uspešnosti
Razlog za "temeljitost" dela Georgea Lucasa in Stevena Spielberga morda tiči tudi v tem, da se sicer prekaljena filmarja morda nekoliko bojita neuspeha, ki je doletel že številne serije filmov, ki so jih producenti kar nekoliko "na silo" vlekli skoraj v neskončnost. Tudi filmi o Indiani Jonesu se niso mogli povsem izogniti "zakonu o padcu uspešnosti". Tretji film je bil namreč precej manj uspešen od prvih dveh, leta 1981 posnetega Indiana Jones in iskalci izgubljenega zaklada (Raiders of the Lost Ark) in tri leta pozneje predstavljenega filma Indiana Jones in tempelj usode (Indiana Jones And the Temple of Doom). Previdnost pri snemanju četrtega filma o zdaj že skoraj epopeji o neustrašnem arheologu zato ni odveč.