Njena mama Nadere Hakimelahi je tudi v objavi na Instagramu sporočila, da jo bodo izpustili.

Ena najuspešnejših iranskih igralk je med drugim nastopila v oskarjevskem filmu Trgovski potnik Asgharja Farhadija. Foto: EPA
Ena najuspešnejših iranskih igralk je med drugim nastopila v oskarjevskem filmu Trgovski potnik Asgharja Farhadija. Foto: EPA

Igralko so aretirali na množičnih protestih in obtožili, da ni imela dokumentacije za svoje provokativne objave na družbenih medijih. Pridružila se je številnim iranskim zvezdnikom pri izražanju podpore protestom po vsej državi in ​​kritiziranju nasilnega zatiranja disidentov s strani oblasti. Na Instagramu je objavila vsaj tri sporočila v podporo protestom, preden so ji onemogočili račun, poroča iranska poluradna tiskovna agencija ISNA.

Sorodna novica Filmska skupnost zahteva osvoboditev iranske igralke Taraneh Alidoosti

Med drugim je izrazila podporo prvemu človeku, ki je bil usmrčen zaradi obtožb, povezanih s protesti, ki jih je sprožila smrt ženske v policijskem priporu in so prerasli v vsesplošne pozive k strmoglavljenju klerikalne vladavine, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Mohsen Šekari je bil usmrčen 9. decembra, potem ko ga je iransko sodišče obtožilo, da je blokiral ulico v Teheranu in z mačeto napadel pripadnika državnih varnostnih sil. Teden dni pozneje so usmrtili drugega zapornika, Madžidrezo Rahnavarda, z javnim obešanjem. Obtožen je bil, da je zabodel dva pripadnika paravojaške milice Basidž.

Ubitih najmanj 516 protestnikov
Aktivisti pravijo, da je bilo na zaslišanjih za zaprtimi vrati najmanj ducat ljudi obsojenih na smrt zaradi obtožb, povezanih s protesti. Po podatkih aktivistov za človekove pravice v Iranu, skupine, ki pozorno spremlja nemire, je bilo ubitih najmanj 516 protestnikov in aretiranih več kot 19.000 ljudi. Iranske oblasti niso posredovale uradnega števila ubitih ali pridržanih, še poroča AP.

Sorodna novica V Iranu aretirali vidni igralki, ki sta si v javnosti sneli naglavni ruti

Po izpustitvi filmske in televizijske igralke je na družbenih omrežjih zaokrožila fotografija, na kateri je Taraneh Alidusti posneta skupaj z drugimi iranskimi umetniki. K njeni izpustitvi je namreč pred kratkim v odprtem pismu pozvalo več kot 600 filmskih ustvarjalcev in drugih ustvarjalcev, piše DPA.

Pridržanje 38-letne igralke je obsodil tudi filmski festival v Cannesu in pozval k njeni takojšnji izpustitvi. Letos so v Cannesu predstavili film Saida Rustajija Leila's Brothers, ki je njen zadnji igralski projekt. V Iranu je ministrstvo za kulturo prepovedalo javno predvajanje filma po kinematografih.