Foto:
Foto:

Na razpisu filmskega sklada za scenarije so največ točk zbrali Igor Šterk, Miha Mazzini, Andrej Rozman, Zdravko Duša, Miha Hočevar, Filip Robar Dorin, Jernej Novak in Zoran Živulović. Pri programskem sklopu za razvoj projektov je največ točk dosegel projekt Janeza Burgerja Avtošola (projekt bo prejel pet milijonov tolarjev), sledil pa mu je Blok Jana Cvitkoviča (ta prejme tri milijone tolarjev). Oba projekta bo producirala Stara Gara.

Pri projektih sledijo še Maja Weiss z Inštalacijo Ljubezni v produkciji Bela film (trije milijoni), animirani celovečerec Wai skupine Qollective v istoimenski produkciji (1.250.000 tolarjev), Boris Petkovič Oli pa bo v produkciji Bela film lahko razvijal projekt, igrano-dokumentarni celovečerec, Hudičeva kolonija (1.250.000 tolarjev).

Več kot 400 milijonov za realizacijo filmov
Za realizacijo filmov je filmski sklad namenil 473 milijonov tolarjev, pri njihovi razdelitvi pa se je morala strokovna komisija odločiti, ali naj podpre filme z močnim umetniškim nabojem ali raje tiste, namenjene širši filmski javnosti. Odločili so se za srednjo pot, tako bodo 200 milijonov tolarjev namenili podpori filmu Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča v produkciji Arsmedie, bolj priljubljeni žanr pa bo zastopal film Estelita Metoda Pevca v produciji Vertiga, ki mu je sklad namenil 110 milijonov, in Vankoštanc Branka Djuriča, po literarni predlogi Ferija Lainščka in v produkciji ATA, ki bo prejel 100 milijonov tolarjev podpore.

Manjše pomoči projektom
13 milijonov bo prejel tudi filmu Temna stran zemlje Damjana Kozoleta (producent bo Emotionfilm), koprodukcija Karavla Rajka Grliča bo prejela 30 milijonov tolarjev (producent bo Vertigo), kratkemu igranemu filmu Poroka, ki naj bi ga režiral Petar Pašič, pa je filmski sklad prisodil 20 milijonov tolarjev (producent bo Arkadena).

Izjema za nadarjenega mladega ustvarjalca
Komisija je naredila izjemo v primeru Martina Turka, ki je na razpis za razvoj projektov prijavil kratki igrani film Rezina življenja (producento Arsmedia). Turk namreč ni izpolnjeval postavke, ki predvideva avtorjeve reference. Glede na to, da je Turk zelo mlad, je pojasnil direktor sklada Saša Jovanovič, ne gre pričakovati, da bo imel za seboj že zelo velike uspehe. Martin Turk bo tako za razvoj projekta Rezina življenja prejel 500.000 tolarjev. V prihodnjem razpisu pa bo filmski sklad vseboval tudi postavko za amlade avtorje.